21. maj 1948: Igrice z imenovanjem SAZU

 21. maj 1948: Igrice z imenovanjem SAZU

Slovenska akademija znanosti in umetnosti je dobila svoje ime že v času medvojne vladavine generala Leona Rupnika oziroma z odlokom njegove pokrajinske uprave leta 1944. Pred tem se je imenovala Akademija znanosti in umetnosti, oziroma skrajšano AZU.

V unitarni, to je Kraljevini Jugoslaviji, naziv ≫slovenska≪ ni bil dovoljen, odlok pokrajinske uprave Leona Rupnika iz leta 1944 o preimenovanju v SAZU pa so komunisti – tako kot druge predpise kolaboracije – preklicali, ko so prevzeli oblast. Tako so najvišji slovenski znanstveni in umetniški ustanovi vrnili prejšnje ≫unitarno ime≪ in nato sami z zakonom, ki so ga sprejeli 21. maja 1948, postavili ime, ki ga je nosila že pred njihovo oblastjo – Slovenska akademija znanosti in umetnosti ali skrajšano SAZU.

Igrice z imenovanjem oziroma preimenovanjem SAZU so bile navidezno nekako otročje, kot postavljanje in podiranje peščenih gradov v peskovniku, v resnici pa gre za še en dogodek, ki dokazuje, da naj bi se komunistična zgodovina Slovencev začela leta 1941 – seveda smo tista, ki so jo oblikovali oni.

DELITE