22. maj 1992: Slovenija v OZN

 22. maj 1992: Slovenija v OZN

22. maja 1992 je bila Slovenija na zasedanju generalne skupščine OZN v New Yorku sprejeta v OZN. To je bil zadnji korak na poti do mednarodnega priznanja in vstopa v družino svetovnih narodov. Poglejmo nazaj na zadnje ≫vzdihljaje≪ Jugoslavije.

Nekdanje Jugoslavije ni bilo več, zato je predsedujoči mirovni konferenci o Jugoslaviji lord Carrington, da bi postavil stvari na pravo mesto, 18. maja 1992 predsednika arbitražne komisije prosil za mnenje.

Arbitražna komisija je pred tem, 29. novembra 1991, v mnenju št. 1 zapisala, da je ≫SFRJ v procesu razpadanja≪. Lord Carrington je nato vprašal: ≫Ali lahko danes smatramo, da se je ta proces končal?≪ Ob tem je tudi vprašal, kakšen je mednarodni status Zvezne republike Jugoslavije, ki se je štela za edino naslednico nekdanje SFRJ, oziroma kako naj bi reševali vprašanje nasledstva nekdanje skupne države. Badinterjeva komisija je Carringtonu odgovorila 4. julija 1992. Po njenem mnenju ≫se je proces razpada SFRJ, omenjen v mnenju št. 1 z dne 29. novembra 1991, končal in je treba ugotoviti, da SFRJ ne obstaja več≪. ZR Jugoslavija je morala prositi za priznanje.

DELITE