V parku Finžgarjevega doma na Opčinah so tudi letos med 3. in 5. septembrom potekali 56. Študijski dnevi Draga 2021, ki sta se jih udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch in državni sekretar na uradu dr. Dejan Valentinčič.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je na odprtju, ob začetku letošnje že 56. izvedbe, zbranim namenila tudi nekaj besed. »Študijski dnevi Draga so pomembno prispevali k aktivaciji pri osamosvojitvi Slovenije. Tu se je daleč pred slovensko pomladjo, kot je nekje zapisal gospod Ivo Jevnikar, razmišljalo o nepredstavljivem, da bi Slovenija postala samostojna in demokratična. Tu so predstavniki vseh treh Slovenij, izseljenske, zamejskem in matične, v spoštljivem, včasih verjetno tudi v bolj strastnem dialogu, razmišljali o potencialih našega naroda, tudi znotraj lastne države. Iskrena hvala.« je v svojem nagovoru spomnila ministrica ter dodala, da se izredno veseli tudi letošnje Drage, saj s svojim programom nakazuje, da tudi danes ostaja aktualna.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch ob začetku letošnje že 56. izvedbe Študijskih dnevov Draga

Prvi dan Drage se je pričel z okroglo mizo na temo »Narodno-jezikovne manjšine in zajamčeno zastopstvo«, kjer so senatorka v rimskem parlamentu Tatjana Rojc, predstavnica FUENS Angelika Mlinar, italijanski poslanec v slovenskem parlamentu Felice Žiža, v videu pa tudi slovenska poslanka v avstrijskem državnem zboru Olga Voglauer in zagovornica porabskih Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köles Kiss, predstavili svoj pogled na trenutno stanje glede zastopstva v državi, kjer živijo. Pogovor je koordiniral Igor Gabrovec.

Prvi dan Drage se je pričel z okroglo mizo na temo »Narodno-jezikovne manjšine in zajamčeno zastopstvo«

Prijetno popoldne je ministrica dr. Jaklitsch zaključila na prireditvi Slovenija party, ki so jo ob 30. obletnici osamosvojitve in demokratizacije Slovenije pripravili mladi zamejci iz Slovenskega kulturnega kluba. Ministrica se je mladim zahvalila, da so našli način, kako praznovati to pomembno obletnico. “Naj to veselje, ta ponos, ta samozavest, ki ga prinaša naša zgodovina, bogata, izjemna, ob bok največjim narodom se lahko postavi, naj vas in vse nas ta zgodovina resnično oplaja, bogati in daje moči, da bomo stali in obstali še 1000 let.” Srčen večer so popestrili z lepo slovensko pesmijo in s poezijo Toneta Kuntnerja, ki se je dogodka tudi udeležil. Obiskovalci pa so si ogledali tudi film »Zraven sem bil, ko se je svitalo. Tri generacije o samostojni Sloveniji.«

Slovenija party mladih zamejcev z ministrico dr. Jaklitsch

Drugi dan se je državni sekretar dr. Dejan Valentinčič  udeležil Drage mladih. Vsako leto del Študijskih dnevov Draga oblikujejo namreč tudi mladi. Dan se je pričel z okroglo mizo z naslovom »Poklici bodočnosti in nove priložnosti: ob meji, v Sloveniji in v svetu«, na kateri je državni sekretar sodeloval. V nadevanju pa je državni sekretar vodil tudi delavnico, na kateri so z mladimi razmišljali o študiju, izobraževanju, izmenjavah, strokovnem usposabljanju in delovnih izkušnjah.

Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič – Draga mladih 2021

Zadnji dan Drage je bil kot običajno namenjen tudi podelitvi Peterlinove priznanje, ki jo je letos skupaj z Lučko Peterlin podelila ministrica dr. Helena Jaklitsch. Letošnja jubilejna že 10. nagrada je šla v roke kulturne delavke Franke Žgavec, predsednice Kulturnega centra Lojze Bratuž in Zadruge Goriška Mohorjeva.  Kot so povedali v utemeljitvi, Franka Žgavec dolga leta aktivno deluje v številnih društvih in drugih kulturnih organizacijah, kjer sodeluje pri pripravi gledaliških, glasbenih, razstavnih in drugih prireditev ter tudi na druge načine oblikuje kulturno življenje v zamejstvu. Ministrica je nagrajenki čestitala za prejeto nagrado.

Peterlinovo priznanje je šlo v roke kulturne delavke Franke Žgavec, predsednice Kulturnega centra Lojze Bratuž in Zadruge Goriška Mohorjeva

Vse tri dni so zaznamovale številne zanimive in vsebinsko bogate okrogle mize, pogovori in drugo dogajanje.

Vir in fotografije: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu / Government’s office for Slovene Abroad

DELITE