Trenutno so zaprti vsi slovenski arhivi. Pa tudi mnogi zamejski. Edini, ki deluje in sprejme po dva gosta na dan je Zgodovinski arhiv Škofije Trst. Arhiv mi je zelo všeč, gradivo je dostopno, osebje pa zelo prijazno.

Dragocenost so prepisi matičnih knjig župnij, katerih matične knjige so zgorele med drugo svetovno vojno. Predloka, Truške, Marezige. Tako imamo vsaj prepise vseh krstnih, poročnih in mrliških knjig od 1835 naprej.

V knjižnici arhiva, ki je zelo zanimiva, sem opazil tudi mojo knjigo Priimki, njih izvor in pomen, kar mi zelo gode, kakopak. Knjiga je skorajda že v celoti prodana, na voljo je le še nekaj deset izvodov. Naročite jo lahko pri meni, po želji se v knjigo podpišem. Ne, to ni povedano mimogrede, ampak kot reklama. Od tega namreč živim… Knjigo lahko naročit tule: KLIK, lahko pa tudi pokličete po telefonu: 031 646 870.

Zelo zanimiv je tudi mestni arhiv, ki ima popise prebivalstva. A trenutno je dostopnih samo nekaj seznamov, sami popisi pa ne. Že skorajda leto dni, mi je žalostna povedala prijazna arhivarka. Računajo, da se bo to v naslednjih tednih spremenilo. 

Obisk Trsta v teh časih je kljub bridki burji prijeten tudi zaradi kave. Pri nas so vsi bari zaprti, v Trstu pa ne. Je pa nujno treba imeti na sebi masko. Vedno in povsod. Kazni so hude in policija ne izdaja  opozoril tako kot naša. Tržačani se ukrepov drže.

DELITE