ABC: Slovenski rod

 ABC: Slovenski rod

Slovenski rod

Slovenski rod je zgodovinski in rodoslovni portal. Posvečen je osebni zgodovini, krajevni zgodovini, družinskim kronikam in družinskim drevesom. Geografsko je specializiran za področje Primorske, Istre in Furlanije, oziroma za Slovenijo, Hrvaško in Italijo. Ustanovila sta ga Mojca in Tino Mamić (2016). Leta 2019 je začel izhajati tudi v tiskani obliki v sodelovanju z brezplačnikom Vipavska. Korenine portala lahko iščemo v blogu Mwoja besejda Tina Mamića, ki je nastal marca 2010.

Ime je nastalo, ko je Tino Mamić za svojo stranko pripravil rodbinsko kroniko v obliki starega časopisa. Konec 19. stoletja  sta na Slovenskem izhajala dva pomembna dnevnika, liberalni Slovenski narod in krščansko-demokratski Slovenec. Zato je za predlogo rodbinske kronike vzel ime, ki asocira na star časnik Slovenski rod, hkrati pa opisuje njegovo vsebino.

Po tej, ničti številki Slovenskega roda, ki je izšla 25. septembra 2015 v 250 črno-belih izvodih za izbranega naročnika, je izšla prva uradna številka decembra 2019. Tiskani Slovenski rod ima 16 barvnih strani velikosti A4, izhaja pa kot priloga brezplačnika Vipavska. V prosti prodaji je cena številke pet evrov, naročnina na štiri številke pa je 20 evrov. Ista cena velja tudi za elektronsko izdajo časnika (pdf).

Portal Slovenski rod je bil najprej v obliko bloga na naslovu http://slovenski-rod.blogspot.com. Zatem se je aprila 2019 preselil na portal Vipavska.eu. Samostojno pot je uradno začel 1. julija 2020 na naslovu www.slovenski-rod.eu, za angleško različico pa na naslovu www.slovenian-genealogy.eu. Portal ima prevode še v: hrvaščino, francoščino, nemščino, italijanščino in španščino.

Portal Slovenski rod je oblikoval Marjan Krnjić, oblikovalec iz Londona. Tiskano izdajo oblikuje Janja Dicandija iz Marezig.

Slovenski rod je vpisan v razvid medijev pod številko 2024.

DELITE