Ameriški vojaki zapeli »Lipa zelenela je«

 Ameriški vojaki zapeli »Lipa zelenela je«

Pevski zbor ameriške armade je zapel in posnel znano in priljubljeno pesem Lipa zelenela je. V samo nekaj dneh si je posnetek zbora na You Tubeu ogledalo skorajda 100.000 tisoč ljudi. Pesem je na spletu tukajle: KLIK Nad pesmijo so se navdušili mnogi Slovenci v izseljenstvu. “Ne razumem slovensko. A pesem je prekrasna. Solze so mi stopile v oči,” je napisala Alice Gosztyla, članica ameriškega rodoslovnega društva SGSI iz ameriškega Ohia.

Zbor ameriške armade med petjem Lipe

Pesem v sodobnejši izvedbi pojejo aktivni pripadniki ameriške vojske zbora »Pershing′s Own«. Zapeli so jo in tako podporli ameriško vlado pri krepitvi dobrih diplomatskih odnosih s Slovenijo. Zbor ameriške vojske je bil ustanovljen leta 1922. Nastopa po vsem svetu. Ime nosi po svojem ustanovitelju Johnu J. Pershingu. Peli so na bojiščih druge svetovne vojne, na olimpijskih igrah, na srečanjih predsednikov velesil, na pogrebu predsednika ZDA Kennedyja. Zbor so doselj vodili: dva policista, poročnik in stotnik, od leta 1976 pa ga vodijo polkovniki. Do zdaj jih je že sedem vodilo zbor. Trenutno ga vodi polkovnik Andrew J. Esch, ki je dirigiral tudi pesem Lipa zelenela je.

Pesem Lipa zelenela je ponarodela pesem primorskega politika in pesnika Miroslava Vilharja, ki jo je napisal sredi 19. stoletja. Uglasbil jo je na Dunaju skladatelj Davorin Jenko, avtor prve slovenske himne Naprej, zastava Slave, pa tudi srbske državne himne. Pesem se je hitro prijela med Slovenci in je ponarodela.  Opeva simbol slovenskega naroda lipo. Simbol lipe pomeni moč in povezanost med ljudmi. Pesem opisuje življenjski krog lipe skozi leto, ki nas opominja, da moramo ostati složni v težavnih položajih, kot je, denimo, živeti v karanteni zaradi koronavirusa.

Pesem ima tudi zgodovinski pomen. V prvem letu okupacije, decembra 1941, je pesem v dvorani pivovarne Union v Ljubljani precej dvignila napetost. Takrat je s pesmijo nastopil Akademski pevski zbor, ki mu je dirigiral France Marolt. Ves koncert so posneli z mikrofonom, skritim v lestencu. Slovenske dežele so bile pod okupacijo in pesem so izvedli tako, da so jo poslušalci razumeli kot upor proti okupatorju in napoved osvoboditve:

Ameriški vojaški zbor med petjem Lipe v Washingtonu, pri spomeniku padlih marincev (znameniti prizor dviganja zastave na otoku Iwo Jima)

»Revica pa je sedaj
skoraj ovenela,
cvetje, listje zeleno
zima ji je vzela.


Spavaj, draga ljubica!
Večno ne boš spala,
nova pomlad zelena
novi cvet bo gnala.”

Spomin na to še danes obujajo v nasledniku zbora, Akademskemu pevskemu zboru Tone Tomšič. V spomin na ta dogodek so na 75. obletnico leta 2016 v isti dvorani z nekdanjimi pevci zapeli pesem Davorina Jenka. Pesem iz leta 1941 je tudi dostopna na spletu: KLIK.

DELITE