Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes v prostorih urada skupaj s sodelavci sprejela argentinskega Slovenca in člana slovenske nogometne reprezentance Andrésa (Andreja) Vombergarja. Član izbrane slovenske vrste in naš rojak je pripravil presenečenje, saj je ob tej priložnosti Uradu podaril podpisan dres.


28-letni nogometni napadalec, ki ponosno ohranja slovenski jezik in slovensko kulturo se je rodil v Buenos Airesu, Argentini, kamor so se izselili njegovi stari starši. Prihaja iz Našega doma San Justo, enega od šestih domov, ki v Buenos Airesu združujejo povojno migracijo argentinskih Slovencev. Tam je med drugim hodil na sobotno slovensko šolo France Balantič, pel v otroškem pevskem zboru Zedinjena Slovenija ter plesal pri folklorni skupini Mladika. Obiskoval je tudi srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka.


Slovenski maturantje tega programa ob zaključku svojega šolanja redno obiščejo domovino svojih prednikov in tako jo je v okviru generacije pod imenom RAST 41 obiskal tudi Andrej. Kot je povedal, se je moral za enomesečno odsotnost posebej dogovoriti s takratnim trenerjem, vendar mu je obisk matične Slovenije pomenil ogromno. Bil je tudi član nogometne ekipe Zedinjena Slovenija, ki redno sodeluje na
svetovnem prvenstvu Slovencev po svetu, ki ga organizira Izseljensko društvo Slovenija v svetu. Oba projekta Urad s ponosom financira.


Mlad nogometaš se je v preteklosti že izkazal tudi v Sloveniji, navijači so lahko od blizu spremljali njegove mojstrovine v letih 2017 in 2018 ter nato ponovno 2020 in 2021, ko je igral pri Nogometnem klubu Olimpija Ljubljana. Trenutno zastopa vrste argentinskega prvoligaša San Lorenzo, ki je v preteklosti kar dvanajstkrat nosil naslov prvaka te južnoameriške države. Da je velika pridobitev, je pokazal že po treh minutah na igrišču, ko je razveselil s svojim prvim golom v tem klubu.


Vpoklic Andreja v ekipo slovenske nogometne reprezentance je Uradu in celotni slovenski skupnosti v Argentini v veliko čast. V Argentini po ocenah živi okoli 30 tisoč Slovencev in njihovih potomcev. Gre za eno bolj aktivnih skupnosti, ki je precej povezana in se udejstvuje v vseh sferah življenja, veliko naporov pa vseskozi vlagajo tudi v aktivno ohranjanje slovenskega jezika in identitete.

Vir in fotografija: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

DELITE