Časopisi, kulturna dediščina (poslovni model)

 Časopisi, kulturna dediščina (poslovni model)

Arhiv vseh številk časnika Gorenjski glas in vseh njegovih prilog, od leta 1948 do 2020 je dostopen brezplačno na internetu. V primerjavi z večino drugih tiskanih medijev je to precejšna redkost. A direktorica Glasa Marija Volčjak pravi: “Celoten naš arhiv je dostopen brezplačno, saj so stari časopisi naša skupna kulturna dediščina.”

Bralci velikokrat prihajajo v uredništvo kranjskega časnika in listajo stare časopise, da bi izvedeli, kaj se je zgodilo na njihov rojstni dan, iščete stare članke, da bi pripravili jubilejno brošuro ali šolsko nalogo. Zato so uredniki brezplačno ponudili vse tiskane in spletne izdaje:

Gorenjski glas (2006 – 2020) vsi članki, odkar so objavljeni na portalu;

arhiv virtualnih časopisov (1948 – 2020),  Gorenjski glas in priloge v obliki pdf.

Poslovni model je narejen tako, da so vsi tiskani časopisi dostopni eno leto po nastanku. Časopis, ki izhaja ob trokih in petkih namreč živi od prodaje, zato najnovejših številk ne morejo nuditi brezplačno.

Gre za najpomembnejši gorenjski časopis, ki izhaja v nakladi 19.000 izvodov in ima branost 65.000 bralcev. Časnik je naprodaj v prodajalnah časopisov, cena izvoda pa je 1,85 evra.

V časniku je v vsaki številki razmeroma veliko člankov o zgodovini, kulturi in dediščini. Zato je arhiv zelo dragocen tudi za rodoslovce. Praktično je, če si v svojem računalniku v brskalniku kar namestimo bližnjico do arhiva: http://arhiv.gorenjskiglas.si.

DELITE