Danes mineva sto let, kar je v izgnanstvu v kraju Funchal na portugalskem otoku Madeira umrl zadnji avstrijski cesar in ogrski kralj Karel I. Habsburški (1922).

Rodil se je 17. avgusta 1887 na dvorcu Persenbeug v Spodnji Avstriji, ob krstu je dobil ime Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.Njegovi starši so bili nadvojvoda Otto Habsburško-Lotarinški in kneginja Marija Jožefa Saška, hči zadnjega saškega kralja. Ob svojem rojstvu je imel Karel zelo malo možnosti, da bo kadarkoli sedel na habsburški prestol, saj je bil šele peti na lestvici prestolonaslednikov. Toda zgodilo se je prav to, po celi seriji zasukov in nepričakovanih dogodkov. Po očetovi smrti (1906) je njegov stric in prestolonaslednik Franc Ferdinand prevzel skrbništvo nad mladim nečakom Karlom in ga kmalu navdušil s svojimi zamislimi za temeljito ustavno reformo monarhije. Poročil se je leta 1911, z ženo Cito Burbonsko-Parmsko (1892-1989) sta imela osem otrok.

Habsburški prestol je Karel I. zasedel novembra 1916, po smrti cesarja Franca Jožefa I. Ob koncu prve svetovne vojne, 11. novembra 1918, je Karel I. odstopil od vseh vladarskih dolžnosti, večstoletna monarhija je razpadla. Toda pod močnim vplivom žene Cite se Karel ni nikoli odpovedal cesarskemu in kraljevemu prestolu. Njuno upanje, da bodo nove avstrijske oblasti Karla povabile, da spet stopi na čelo države, se ni izpolnilo. Hkrati so se antantni zavezniki zavedali, da ob Karlovi prisotnosti ne bo miru v Avstriji, zato so začeli pripravljati pogoje za njegovo izgnanstvo. Vmes je nekdanji cesar Karel dvakrat neuspešno poskušal zasesti madžarski kraljevi prestol. Tako so Karla in Cito z otroki z ladjo poslali v izgnanstvo na oddaljeni otok Madeira sredi Atlantika, kamor so prispeli sredi novembra 1921.

Zaradi predanosti krščanski veri in njegovim zavzemanjem za mir med prvo svetovno vojno je Katoliška cerkev nekdanjega cesarja Karla leta 2004 prištela med blažene.

Na naslovnici: Cesar Karel I. na Travniku v osvobojeni Gorici, 29. oktober 1917.

Na drugi fotografiji: Cesar Karel ob obisku frontnega zaledja. Velike Žablje, april 1917
Plošča na vodnem zajetju pri Šempasu v spomin na obisk takratnega prestolonaslednika Karla septembra 1915

Vse fotografije so iz zbirke: Društvo soška fronta 1915-1917

DELITE