Danes bo slovenska smreka v Vatikanu osvetljena – videlo jo bo na milijone ljudi

 Danes bo slovenska smreka v Vatikanu osvetljena – videlo jo bo na milijone ljudi

Copyright Photographic Service L’Osservatore Romano

Nobene slovenske smreke doslej še ni videlo toliko ljudi, kot jih bo videlo v naslednjih tednih. Milijoni ljudi, zaradi korone še toliko več po televiziiji in internetu, bodo ob prenosih iz Vatikana od danes do januarja občudovali visokoraslo slovensko lepotico iz kočevskih gozdov. Gotovo bo smreko videlo še več ljudi kot je smreko videlo leta 1996, ko je središče trga sv. Petra v Vatikanu, ravno tako krasila smreka iz Slovenije.

Dogodka se bo v imenu katoliške Cerkve v Sloveniji udeležil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Nadškof bo že zjutraj navsezgodaj maševal v baziliki Svetega Petra v Vatikanu in sicer v kapela svetega Boštjana. Ob 16.30 pa bo na trgu Sv. Petra, na državni meji med Vatikanom in Italijo,  tradicionalno odprtje jaslic in razsvetlitev božičnega drevesa. Papež Frančišek bo v avdienco sprejel delegacijo občine Kočevje, ki mu bo uradno izročila darove.

Postavljanje slovenske smreke. Foto (c): Vatican News

Izdelava okrasja za božična drevesa je bila zaupana izkušenim rokodelcem, ki so zagotovili ustrezne in oblikovalsko kakovostne lesene okraske. Kipi za jaslice, narejeni iz keramike, so večji od naravne velikosti, pa prihajajajo letos iz italijanske dežele Abruci, kjer so jih izdelali in prvič postavili leta 1965.

Smreka na trgu je 30 metrov visoka, 75 let stara in 7 ton težka. Postavitev božičnega drevesa in spremljajoči promocijski dogodki so promocija Slovenije, predvsem v luči njenega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021. Gre tudi za prepoznavnost Slovenije v svetu, za predstavitev Slovenije kot zelene države, hkrati pa simbolični znak močnih diplomatskih vezi med Vatikanom in Slovenijo. S trajnostnim, sonaravnim in večnamenskim gospodarjenjem Slovenija zagotavlja trajno in optimalno delovanje gozda kot ekosistema, življenjskih združb rastlin in živali in njihovih življenjskih prostorov ter trajnostno rabo in upravljanje vira.

Slovenija je sicer za okrasitev Svetega sedeža zagotovila tudi 42 manjših smrek in jelk, visokih od 1,5metra do 6 metrov, ki so že v Vatikanu. Manjša okrasna drevesa bodo postavljena v uradnih prostorih. Prav tako  bo Slovenija vatikanske prostore okrasila z adventnimi venci.

Direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija je poudaril, da je postavitev božičnega drevesa povezana z začetkom obeleževanja 30. obletnice neodvisnosti Slovenije, ki je zato neke vrste otvoritveni dogodek.

Dogodek lahko spremljate preko uradnih kanalov Svetega sedeža:

YouTube – slovenski program Vatican News

Vatican News – slovenska redakcija

Facebook profil

DELITE