#FAKTOR IN MEMORIAM: Boris Pahor

 #FAKTOR IN MEMORIAM: Boris Pahor

V 145. oddaji Faktor jubilejne 5. sezone sta na vprašanje voditelja Aljuša Pertinača “Koga je izgubila Slovenija?” odgovarjala dr. Matevž Tomšič in Tino Mamić.

Boris Pahor je bil eden najbolj prevajanih slovenskih pisateljev, priča najhujših dogodkov 20. stoletja, borec za človečnost.

»Sodi v sam vrh – med največje Slovence v celotni zgodovini, ni samo vrhunski literarni ustvarjalec, je eden najbolj prevajanih slovenskih literatov. Je eden redkih za katerega bi lahko rekli, da je predstavljal moralno avtoriteto,« Borisa Pahorja opiše dr. Matevž Tomšič.

Pahor je užival zelo široko spoštovanje tako med levičarji kot desničarji. Takih ljudi ni veliko. V bivšem režimu je zaradi svojih pogledov veljal za »persono non grato,« še pove dr. Tomšič.

Voditelj Aljuš Pertinač pove, da je Pahorjev literarni slog nastavljal ogledalo, pisal iz svoje duše tisto, kar je sam doživel. Ni pisal na način, da bi bilo preprosto za bralca. Temu kasneje pritrdi tudi Tino Mamić, ki je Pahorjeva dela opisal kot hermetična in prav zato težje bralna.

Tino Mamić pove, da je Boris Pahor za Primorce zagotovo pomembna figura, gledano tako zgodovinsko kot politično. Močan je bil že v zgodovinskih obdobjih, v času fašizma kot borec proti fašizmu. Bil je tudi desident. S tega stališča je zgodovinsko zelo pomemben. Po drugi strani pa je v zadnjih 20, 30 letih ogromno naredil za identiteto Primorcev in Slovencev. Bil je proti centralizaciji Ljubljane kot vsi Primorci le, da je on to vedno glasno povedal in argumentiral.

Po Mamićevih besedah je bil Boris Pahor fenomen, saj se je pri svojih stotih letih še vedno spominjal bomb iz I. svetovne vojne. In prav Boris Pahor je 30 let ponavljal, da bi morala slovenska himna dobiti še eno kitico, saj naj bi bila edina himna na svetu v kateri ni omenjen narod, katerega predstavlja. Vendar mu žal politiki, predvsem levičarji, niso prisluhnili.

Celotno oddajo Faktor si lahko ogledate s klikom TUKAJ.

DELITE