Gorenjski priimki: Kako in zakaj je nastal priimek Gerjolj, pa tudi Grjol in Gerjol

 Gorenjski priimki: Kako in zakaj je nastal priimek Gerjolj, pa tudi Grjol in Gerjol

Gorenjski glas ob petkih objavlja novo rubriko z naslovom Gorenjski priimki. Pripravlja jo profesor zgodovine Tino Mamić, avtor knjige Priimki, njih izvor in pomen. Doslej so bili opisani priimki Naglič, Nagel in Starman. Danes je na vrsti drugi del članka o priimkih Gerjolj, Grjol in Gerjol. Danes teden pa bo na vrsti priimek Lombergar.

Gerjolj je pograjski priimek, ki je nastal prav na meji med Notranjsko in Gorenjsko. Zato ga najdemo v obeh pokrajinah. Je nekakšen endemit, torej izključno slovenski priimek. Najdemo ga v treh različicah. Med znanimi nosilci tega priimka je Adolf Gerjol (1915-2002), športnik in zobozdravnik iz Ljubljane, kjer je njegov oče imel gostilno. Dolfe Gerjol je bil med vojnama igralec nogometnega kluba Slovan in ljubljanski reprezentant. Po vojni je živel v Škofji loki, kjer je ustanovil športno društvo Partizan. Najbolj znan pa je dekan Teološke fakultete v Ljubljani dr. Stanko Gerjolj (1955), ki je doktoriral iz teologije, pedagogike in psihologije. Je duhovnik in član reda lazaristov. V Slovenijo je prinesel geštalt pedagogiko, ki človeka obravnava kot celoto.

Gorenjski glas je začel izhajati leta 1947. Ob imenu ima sliko gorenjskega, slovenskega naglja, ki je povezan tudi s prvim opisanim priimkom. Direktorica in odgovorna urednica je Marija Volčjak. Podjetje Gorenjski glas ima v Kranju tudi svojo tiskarno, ki velja za zelo kakovostno, ima svoj portal Gorenjskiglas.si, izdaja pa tudi celo vrsto lokalnih časopisov. Glas izhaja v Kranju ob torkih in petkih. Gre za najpomembnejši gorenjski časopis, ki izhaja v nakladi 19.000 izvodov in ima branost 65.000 bralcev. Časnik je naprodaj v prodajalnah časopisov, cena izvoda pa je 1,85 evra.

“Priimki so naša identiteta. Vsak priimek ima svojo zgodbo, tako kot ima vsak rod svojo zgodbo. Iskanje korenin pa je pomembno, ker se tako dviga tudi samozavest,” pravi avtor rubrike.

Več o njegovi knjigi najdemo tudi v televizijski oddaji: KLIK

DELITE