Kaj pomeni ime Jona

 Kaj pomeni ime Jona

Jona je eno najbolj redkih slovenskih moških imen, saj ga nosi le 34 ljudi. Natančneje, 34 moških. V slovenski zgodovini ga skorajda ne najdemo, razen, ko se omenja svtopisemski prerok. To je ena najbolj zanimivih svetniških osebnosti stare zaveze je prerok Jona. Njegova zgodba je zanimiva, ker se je jezil na Boga.

Jezljivi prerok

Prerok Jona, ki goduje danes, 21. septembra, je po nezanesljivem viru živel v osmem stoletju pred Kristusom. Bog mu je naročil, naj pojde v Ninive, in tamkajšnje prebivalce nagovori k spreobrnjenju. A njemu to ni bilo všeč, saj Ninivljani niso bili Judje, ampak Asirci. Zato ni hotel, da bi Bog pomagal drugim kot Judom. Pobegnil je in se vkrcal na ladjo. A ladjo je dosegel vihar. Ko so mornarji ugotovili, da je neurje poslal Bog zaradi Jonovega pobega, so ga vrgli čez krov. Morje se je hipoma umirilo, Jona pa je požrla “velika riba”. Biblicisti domnevajo, da je šlo za kita.

Jona je v kitovem trebuhu molil, in po treh dneh in treh nočeh ga je kit izbljuval na kopno. Prerok je nato odšel v Ninive in jih prepričal, da spremenijo svoje navade. Bog zato svoje grožnje, da jih bo uničil, ni uresničil.

A Jona z uspehom ni bil zadovoljen. Jezil se je na Boga, ki je bil milosten do grešnikov in hkrati Asircev. Jezen in žalosten je šel iz mesta in si postavil šotor. Po božji volji je zatem zrasel grm kloščevec, ki je v eni noči zrasel in prekril šotor. Senca je Jonu dobro dela. Dan zatem pa je v grm prišel črv in ga uničil. Jona se je še bolj razjezil. Zato mu je Bog rekel: “Ti žaluješ zaradi kloščevca, ki se nisi trudil zanj in ga nisi gojil. V eni noči je nastal in v eni noči je izginil. Jaz pa naj bi ne žaloval zaradi Niniv, velikega mesta, v katerem je več kot 120.000 ljudi, ki ne znajo razlikovati med svojo desnico in svojo levico?”

Golob

Ime Jona v hebrejščini pomeni golob.

Pri nas je ime v uporabi zadnjih 30 let. Leta 2011 ga je imelo le 18 ljudi, leta 2017 29, sedaj pa 34.

Zanimivo pa je, da ga najdemo kot žensko ime v 173 primerih.  A tu gre za izpeljanko iz daljšega imena, največkrat Ioanna, torej Ivana.

Bolj pogosti kot samo ime Jona sta njegovi izpeljanki imena sta Jonas in Jon, v ženski obliki pa Joni. Vsa ta imena so lahko tudi izpeljanke iz imena Jonatan.

Sodobna uprizoritev

Jono je v monokomediji z naslovom “Besni prerok” uprizoril igralec Gregor Čušin. O tej predstavi so na AGRFT posneli tudi dokumentarni film: KLIK.

DELITE