Kako je nastal priimek Lombergar

 Kako je nastal priimek Lombergar

Gorenjski glas ob petkih objavlja novo rubriko z naslovom Gorenjski priimki. Pripravlja jo profesor zgodovine Tino Mamić, avtor knjige Priimki, njih izvor in pomen. Doslej so bili opisani priimki Naglič, Nagel, Starman, Gerjolj, Grjol in Gerjol. Tokrat je na vrsti priimek Lombergar.

V Sloveniji je priimek Lombergar eden od najstarejših, saj ga najdemo že v srednjem veku. Ljudska romanca Pegam in Lambergar je nastala na podlagi dogodkov v 15. stoletju v času bojev za dediščino celjskih grofov. Priimek Lombergar je kljub nemškemu korenu in nemški končnici endemičen gorenjski priimek.

Gorenjski glas je začel izhajati leta 1947. Ob imenu ima sliko gorenjskega, slovenskega naglja, ki je povezan tudi s prvim opisanim priimkom. Direktorica in odgovorna urednica je Marija Volčjak. Podjetje Gorenjski glas ima v Kranju tudi svojo tiskarno, ki velja za zelo kakovostno, ima svoj portal Gorenjskiglas.si, izdaja pa tudi celo vrsto lokalnih časopisov. Glas izhaja v Kranju ob torkih in petkih. Gre za najpomembnejši gorenjski časopis, ki izhaja v nakladi 19.000 izvodov in ima branost 65.000 bralcev. Časnik je naprodaj v prodajalnah časopisov, cena izvoda pa je 1,85 evra.

“Priimki so naša identiteta. Vsak priimek ima svojo zgodbo, tako kot ima vsak rod svojo zgodbo. Iskanje korenin pa je pomembno, ker se tako dviga tudi samozavest,” pravi avtor rubrike.

Več o njegovi knjigi najdemo tudi v televizijski oddaji: KLIK

DELITE