Alojzije Stepinac, blaženi zagrebški kardinal, ki se je upiral ustaškemu in komunističnemu režimu, je veliko tvegal, da je rešil 535 izgnanih slovenskih duhovnikov in več tisoč Slovencev.

Med izgnanimi duhovniki je bil tudi Franc Krašna, ki je Stepinca pred vojno peljal na Kredarico. Krašna je bil rojen v Ljubljani, vendar se je tja priselil njegov oče iz Budanj. Krašna je vojno v izgnanstvu preživel, a je bil potem umorjen skupaj s Filipom Terčeljem januarja 1946.

Stepinac je pri ustaškemu voditelju Anteju Paveliću ostro protestiral, ko so v taborišču Jasenovac ubili sedem slovenskih duhovnikov. Kljub stalnim sporom z ustaškimi oblastmi pa je bil takoj po vojni obsojen v montiranem političnem procesu in poslan v zapor. Ker ga je papež imenoval za kardinala, so jugoslovanske oblasti pretrgale diplomatske odnose z Vatikanom. Kardinal Stepinac je simbol vseh katoličanov nekdanje Jugoslavije, ki so trpeli zaradi komunizma.

O Stepincu in Slovencih govori zajetna knjiga, ki jo je napisal postulator za Stepinčevo beatifikacijo dr. Juraj Batelja, prevedel Tino Mamić in izdala Družina.

DELITE