Krstna predstavitev knjige Priimki

 Krstna predstavitev knjige Priimki

Prva predstavitev knjige Goriške Mohorjeve o primorskih priimkih, ki je šla v tiskarno pred začetkom epidemije, je bila v okviru Večera pod Čavnom v Ajdovščini. Večer je vodil televizijski novinar Igor Gošte in nato o tem pripravil televizijsko oddajo Sledi korakov. Oddaja je na ogled na kanalu YouTube.

Knjigo je predstavil avtor, profesor zgodovine Tino Mamić. Knjiga Priimki, njih izvor in pomen je nastala kot rezultat večletnega dela v slovenskih arhivih. Med predstavitvijo je spregovoril tudi o nekaterih najbolj zanimivih priimkih. Knjiga je zanimiva tudi zato, ker ne gre le za golo naštevanje priimkov, ampak za poglobljene zapise o posameznih priimkih, o tistih, ki te priimke nosijo in še marsikaj zanimivega izvemo ob prebiranju knjige. Vse zapisano sloni na trdnih, zgodovinskih in preverjenih virih in dokumentih. Istočasno pa so zapisi o priimkih dovolj poljudni, da so zanimivi tako za strokovnjake kot za preproste bralce, ki o tej temi morda ne vedo veliko.

»Tokrat je opisanih nekaj manj kot 100 priimkov, upajmo, da bo kmalu zunaj tudi knjiga, kjer bo popisanih spet vsaj toliko priimkov in potem še tretja, četrta… Ja, priimkov je pri nas veliko. Manj takih, kot je Tino, ki bi zavihali rokave in jih raziskali in o njih napisali knjigo,« je povedal Igor Gošte.

DELITE