Luigi Cadorna, poveljnik italijanske armade na Soči

 Luigi Cadorna, poveljnik italijanske armade na Soči
Na današnji dan pred 170 leti (1850) se je v italijanskem kraju Pallanza (Piemont) rodil Luigi grof Cadorna, general, maršal in načelnik generalštaba italijanske vojske od julija 1914 do poraza ob nemško-avstrijskem prodoru pri Kobaridu jeseni 1917. Izhajal je iz družine z dolgoletno vojaško tradicijo.

Za splošno mobilizacijo

General Cadorna je že takoj na začetku prve svetovne vojne zahteval izvedbo splošne mobilizacije, na katero pa vladajoča politika ni pristala vse do italijanskega vstopa v vojno maja 1915.
Objavljena zasebna pisma generala Cadorne nam kažejo, da je maja 1915 za edini cilj bojnega nastopanja imel le Sočo. V enem od teh pisem je 24. maja 1915 sicer ocenil, da bodo italijanski vojaki do Soče prišli brez večjih težav, kar se je dejansko tudi zgodilo. Na Soči je nameraval zasesti dominantne položaje, na njih konsolidirati vojaške enote, to je zaključiti koncentracijo celotne italijanske vojske in zelo verjetno nato nadaljevati močno in energično ofenzivo z vsemi razpoložljivimi silami.

Zastarel način bojevanja

Uspeh njegovega poveljevanja med vojno je mejil na katastrofo, predvsem zaradi zastarelega načina bojevanja. Italijanska vojska pod njegovim poveljstvom je ob Soči sprožila enajst ofenziv, brez večjih uspehov, toda z ogromnim številom mrtvih, ranjenih in zajetih vojakov. Italijanski vojaki so njegov priimek pogosto pospremili s kletvico, tudi zaradi generalovega pomanjkanja empatije in pogostega izrekanja smrtnih kazni.
Cadorna je bil italijanski senator med leti 1913 in 1928, ni se priključil fašističnemu gibanju. Benito Mussolini ga je leta 1924 presenetljivo imenoval za “maršala Italije” (Maresciallo d’Italia), fašistično gibanje pa je popolnoma rehabilitiralo njegovo vlogo med prvo svetovno vojno.
General Cadorna je umrl 21. decembra 1928 v kraju Bordighera v Liguriji. Njegovo ulico boste danes našli v praktično vsakem večjem italijanskem mestu.

DELITE