Mala zgodovina Slovenije

 Mala zgodovina Slovenije
Izšla je nova knjiga s povzetkom slovenske zgodovine izpod peresa dr. Staneta Grande. Goriška Mohorjeva je izdala italijanski prevod Male zgodovine Slovenije. “Slovenski zgodovinarji so v preteklosti vložili strašno veliko truda v raziskovanje avstrijske in jugoslovanske zgodovine. Zdi se, kot da je mnogim za zgodovino Slovenije, za pogled na prehojeno pot naroda, ki jo krona največji slovenski zgodovinski dosežek, tj. lastna država, zmanjkalo moči in prave volje. Sedanjost Slovenije sicer ni rožnata, ni pa črna. Kot se počasi slovenski državljani navajamo živeti sami s seboj v svoji lastni državi, tudi slovensko zgodovinopisje išče poti in načinov za obravnavo lastnih nacionalnih, tj. slovenskih državotvornih tem. Pričujoča knjiga v sklopu teh strokovnih prizadevanj dodaja zgodovinam Anglije, Francije, Nemčije, Španije, in tako naprej, tudi zgodovino Slovenije,” pojasnjujejo pri celjski Mohorjevi, kjer je knjiga izšla najprej v slovenščini.
Napisal jo je dr. Stane Granda, znanstveni svetnik na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU. Novomeščan, ki je diplomiral in doktoriral je na ljubljanski Filozofski fakulteti. Granda raziskuje 19. stoletje, torej tista obdobja slovenske zgodovine, ki pomenijo jasni začetek do burne poti v samostojno nacionalno državo.
Dr. Renato Podbersič, novogoriški zgodovinar in sodelavec Goriške Mohorjeve je ob izidu knjige dejal: “Sveže iz tiskarne! Goriška Mohorjeva družba je izdala novo pomembno knjigo, Kratka zgodovina Slovenije, tokrat v italijanščini, 370 strani. Dva sosednja naroda, danes del EU, sta imela tudi težko in zapleteno zgodovino medsebojnih odnosov, toda s to knjigo smo si še korak bližje. Monografijo je v slovenskem izvirniku napisal dr. Stane Granda, uveljavljen slovenski zgodovinar in intelektualec. Čestitke prevajalcu prof. Luigiju Pulvirentiju in uredniku prof. Petru Černicu.”

DELITE