Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je bil danes slavnostni govornik na 51. novoletnem srečanju Slovencev Videmske pokrajine in Posočja, ki so ga v Kulturnem domu Simona Gregorčiča v Kobaridu pripravili Občina Kobarid, Občina Tolmin, Občina Bovec in Upravna enota Tolmin.

V nagovoru je minister izrazil veselje, da lahko pozdravi zbrane na tem izjemnem vsakoletnem dogodku, ki na najboljši možni način izraža vrednote prijateljstva, sodelovanja in solidarnosti. »V tem obmejnem prostoru, kjer se v dobrem in slabem mešajo vplivi in tradicije, so ravno srečanja, kakršno je današnje,  socialno in kulturno vezivo, ki ustvarjajo čezmejno, oziroma še več, brezmejno skupnost,« je poudaril minister in dodal, da je prav meja med Posočjem in Vidensko pokrajino večstoletna kruta resničnost, vendar pa sta je kljub tej dolgoletni ločenosti od večine narodnega telesa, kljub pogosto izredno težkim časom, v dolinah ohranila slovenski jezik in kultura. »To, dragi Beneški Slovenci, je izjemni dosežek, je častna dediščina, dokaz tega, kako veliko je vaše srce. A tudi izraz bližine z rojaki v Posočju. Tukaj, tukaj je mejak res sosed, kot poje naša himna,« je poudaril minister. V svojem nagovoru je minister izpostavil, da smo končno, sedaj, ko je v začetku letošnjega leta tudi Hrvaška vstopila v Schengensko območje, Slovenci po stoletjih ločenosti končno združeni v skupnem prostoru svobodnega gibanja ljudi in dodal »skupni slovenski kulturni prostor, ki smo ga mi vedno živeli, ne glede na premikajoče se meje. Ta skupni prostor, ki ga čutimo, ki ga dihamo in ga v duhu spoštovanja in bratstva delimo z drugimi narodi in jeziki, ima zdaj res priložnost, da polno zaživi kot prostor izmenjave in medsebojnega plemenitenja.« Minister je še spomnil na nedavno ustanovljeno zamejsko gospodarsko koordinacijo in poudaril, da tudi v sodelovanju z ministrstvom za regionalni razvoj intenzivno išče konkretne rešitve za to, da bi zaživeli gospodarski podporni programi za Benečijo. Ob zaključku je minister poudaril, da so to kraji priložnosti, neokrnjene narave, globoke in ukoreninjene skupnosti, kulturnega bogastva in družabne živahnosti, »iskreno upam, da vas bomo znali in zmogli podpreti pri tem, da jih izkoristite.”

Na dogodku, ki je že več kot pet desetletij povezuje in združuje Slovencev iz Videnske pokrajine in Posočja, je zbrane v imenu organizatorjev pozdravil župan Občine Kobarid Marko Matajurc, v imenu slovenskih organizacije v Videnski pokrajini je spregovoril Igor Jelen. Eden od vrhuncev večer je bila podelitev Gujonovih priznanj, ki nosijo ime po legendarnem matajurskem župniku msgr. Paškvalu Gujonu. Za dolgoletno prizadevanje za pravice Slovencev v Videnski pokrajini in v deželi Furlaniji Julijski krajini jo je prejela Iole Namor; za dolgoletno prizadevanje za pravice Slovencev v Kanalski dolini in v Videnski pokrajini pa Anna Wedam. S pesmijo so dogajanje popestrili Mešani pevski zbor Sveti Anton iz Kobarida, Barski oktet iz Terskih dolin; zaplesali so najmlajši iz Otroške folklorne skupine dvojezične šole v Špetru.

Fotogalerija:

Vir in fotografije: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

DELITE