Ministrica dr. Helena Jaklitsch na spominski slovesnosti

 Ministrica dr. Helena Jaklitsch na spominski slovesnosti

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes srečala z dekanom Teološke fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Janezom Vodičarjem. Strinjali so se, da je skrb in ozaveščanje o Slovencih, ki živijo zunaj Slovenije, pomembna. V pogovoru je ministrica spodbudila k krepitvi ozaveščanja študentov o Slovencih v zamejstvu in po svetu. Tako bi lahko za študente organizirali različne ekskurzije in tudi na druge načine širili in utrjevali vedenje o pomembnem delu slovenskega naroda, ki ne prebiva v matični domovini. Sami so predlagali, da bi mlade zamejce in izseljence lahko povabili tudi na poletne šole, ki jih organizirajo v okviru fakultete in tudi sicer vzpodbujali izmenjavo. Na pogovoru sta bila prisotna tudi prof. dr. Janez Juhant in Mojca Kucler Dolinar, tajnik fakultete.

V nadaljevanju se je ministrica udeležila spominske slovesnosti ob 80. letnici smrti dr. Lamberta Ehrlicha. Njegovemu spominu se je poklonila s položitvijo venca pred doprsni kip, ki je postavljen na dvorišče fakultete. Slovesnost je zaznamovala srčno odpeta slovenska himna Marka Finka, ki so se mu pridružili tudi drugi udeleženci dogodka.  Ob tej priložnosti je ministrica izmenjala nekaj besed z ljubljanskim pomožnim škofom dr. Antonom Jamnikom, ki mu je Slovenska škofovska konferenca zaupala skrb za duhovno oskrbo Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Dr. Lambert Ehrlich je bil narodno zaveden koroški Slovenec, ki je že pred prvi svetovno vojno opozarjal na zatiranje koroških Slovencev in na njihovo naravno pravico do obstoja. Kot izvedenec za razmere na Koroškem je bil leta 1919 imenovan za člana jugoslovanske delegacije na mirovni konferenci v Parizu. Zaradi svojega narodnega dela se je po prvi svetovni vojni moral umakniti v Ljubljano. V letih 1919-1922 se je strokovno izpopolnjeval v študiju etnologije in primerjalnega veroslovja v Parizu in Oxfordu, nato pa leta 1922 postal profesor primerjalnega bogoslovja in apologetike na teološki fakulteti mlade slovenske univerze v Ljubljani, kjer je uvedel tudi nov študijski predmet – misijologijo. Kot zaveden Slovenec, ki je na lastni koži občutil moč nemškega nacionalizma in je videl, kako je bil pomemben del slovenskega naroda po koroškem plebiscitu odtrgan od narodnega telesa, je dr. Ehrlich že v času med obema vojnama širil idejo o samostojni Sloveniji znotraj svobodne Evrope. Tako je med drugim zapisal: »Slovenija mora biti mejnik, ki druži in veže jug s severom in vzhod z zahodom. Sama ne sme biti ne eno, ne drugo, ne tretje. Ostati morali mejnik, ki druži kakor Svete Višarje. To je božja volja. To nalogo bo mogla Slovenija izpolnjevati samo v svobodi, ne pod gospodarjem, ki bi sedel bodisi na jugu ali na severu, na vzhodu ali na zahodu.« Najeti morilec je 26. maja 1942 pred Ljudsko kuhinjo na Streliški cesti v Ljubljani ustrelil prof. Ehrlicha in njegovega spremljevalca, študenta Viktorja Rojica.

Vpisala se je v knjigo gostov
Ministrica dr. Helena Jaklitsch je položila venec
Ministrica dr. Helena Jaklitsch z ljubljanskim pomožnim škofom Jamnikom

Vir: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

DELITE