Ministrica dr. Helena Jaklitsch pri Slovencih v Prijedoru, Slatini in Banja Luki v Bosni in Hercegovini

 Ministrica dr. Helena Jaklitsch pri Slovencih v Prijedoru, Slatini in Banja Luki v Bosni in Hercegovini

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se ta konec tedna mudi pri rojakih v Bosni in Hercegovini. Prvi dan, 11. marca, je obiskala Društvo Slovencev Lipa Prijedor, si ogledala Slovenski kozolec na Lunićevi domačiji v Slatini in  spregovorila s predstavniki Društva Slovencev Triglav Banja Luka.

Ministrica je pot pričela pri rojakih v Prijedoru. Ob tem velja izpostaviti, da je bil to prvi obisk slovenskega ministra pri slovenski skupnosti v Prijedoru. Skupaj z drugimi člani je ministrico dr. Jaklitsch sprejela predsednica Društva Slovencev Lipa Alenka Uduč. Ob prihodu so ministrico pozdravili s srčno izvedbo pesmi Ne pozabi domovine. Sledila je predstavitev projektov, ki so načrtovani v letu 2022 ter pogovor s člani društva. Tamkajšnji rojaki ohranjajo slovenstvo v okviru pevske skupine, folklorne skupine, v letošnjem letu načrtujejo snemanje televizijskih oddaj, ki bodo namenjene kulinariki, zelo aktivni so na področju čebelarstva. Radi se odpravijo na kakšen izlet, pripravijo razstavo oziroma odpotujejo na gostovanje v Slovenijo ter so aktivni na humanitarnem področju. Na lokalnem radiu dva krat mesečno pripravljajo tudi 30 minutno slovensko radijsko oddajo. Še posebej izstopajo načrti za praznovanje 25. obletnice društva v mesecu decembru, ko bodo organizirali večje praznovanje. Do konca leta jih čaka tudi nekaj izzivov, saj bodo morali zapustiti prostore, v katerih se sedaj nahajajo. Tako ministrica kot veleposlanik Damijan Sedar sta jim obljubila vso potrebno podporo za pogovore z občinskimi oblastmi glede zagotovitve novih prostorov. Ob zaključku obiska je ministrica opravila še krajši pogovor za lokalno televizijo ter slovensko radijsko oddajo.

Srečanja se je udeležila tudi učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Slatini, Banja Luki in Prijedoru Barbara Goršič. V letošnjem letu bo prav njihovo društvo gostilo Srečanje šol dopolnilnega pouka Slovenskega jezika v celotni BIH, česar se še posebej veselijo.

Ministrica je svoj obisk nadaljevala proti Banja Luki. Na poti se je ustavila še v Slatini, kjer so jo zelo prisrčno sprejeli Slovenci, ki živijo v Slatini in člani Društva Slovencev Triglav Banja Luka. Skupaj so si ogledali mesto, ministrico pa so tudi seznanili s pripravami na obeležitev 100-letnice prihoda Slovencev v ta kraj. Sem se je leta 1923 preselilo več primorskih družin. Med prvimi Slovenci v Slatini je bil Alojz Adamič, poljedelski strokovnjak na področju vinogradništva, sadjarstva in čebelarstva, ki se je tja priselil iz Sežane. Po njem nosi ime tudi ena od ulic v mestu. Obisk se je nadaljeval z ogledom slovenskega kozolca na Lunićevi domačiji, kjer je ministrico, veleposlanika Republike Slovenije v Sarajevu Damijana Sedarja zelo lepo sprejel in pogostil mladi gospodar Mladen z družino. 

Prvi dan je ministrica dr. Jaklitsch zaključila v največjem mestu entitete Republike Srbske Banja Luki, kjer se je srečala s predstavniki enega izmed najštevilčnejših slovenskih društev v regiji. To namreč šteje več kot tisoč članov. Predsednica Društva Slovencev Triglav Banja Luka Marija Grbić je ministrici razkazala prostore društva ter predstavila društveno življenje. Društvo je dejavno na več področjih, posebno pozornost namenjajo ohranjanju slovenskega jezika, kulture in običajev. Tako imajo tudi svojo knjižnico, ki željnim slovenske besede ponuja izbor več kot dva tisoč knjig. Prepevajo v kar dveh zborih in imajo zelo veliko folklorno skupino. Skozi vse leto pripravljajo številne prireditve, še posebej so prepoznavni po Martinovanju in Slovenskih dnevih, ki jih vsako leto organizirajo v prej omenjeni bližnji Slatini. Še posebej dobro sodelujejo tudi z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela iz Novega mesta. Tudi tu so člani pevskega zbora ministrico ob zaključku srečanja pozdravili s pesmijo, v nadaljevanju večera pa so se člani zadržali v prijetnem pogovoru. Ministrica se jim je zahvalila za njihovo zvestobo pri ohranjanju slovenske kulture in jezika ter jim čestitala za uspešno delo, obenem pa jih spodbudila, da tudi v prihodnje ostajajo tako aktivno povezani z matično domovino. Ob tej priložnosti je imela ministrica tudi krajši intervju za oddajo na nacionalni televiziji, namenjeni manjšinam v Bosni in Hercegovini. 

Ministrica dr. Jaklitsch s člani Društva Slovencev Triglav Banja Luka

Vir: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Naslovna fotografija: Ministrica dr. Helena Jaklitsch s predsednico Društva Slovencev Triglav Banja Luka in veleposlanikom Damijanom Sedarjem

DELITE