V ponedeljek, 11. oktobra 2021, se je ministrica dr. Helena Jaklitsch, v spremstvu veleposlanika RS v Argentini Alaina Briana Berganta, sestala s predstavniki več domov in organizacij, ki v provinci Buenos Aires povezujejo slovenske rojake.

Izredno deloven dan je pričel na slovenskem veleposlaništvu, kjer se je ministrica srečala z Mirkom Vasletom, urednikom in ustvarjalcem oddaje Okence v Slovenijo. Gre za tedensko radijsko oddajo, ki s slovensko glasbo, pogovori z gosti iz Slovenije in rojaki po vsem svetu in novicami iz domovine že 53 let povezuje Slovence, ki živijo v Argentini, Urugvaju in Braziliji. Pogovor se je zaključil z intervjujem za oddajo.

Ministrica dr. Jaklitsch in Mirko Vasle, urednik in ustvarjalec oddaje Okence v Slovenijo

Drugo srečanje je bilo namenjeno kulturi. Predsednik Slovenske kulturne akcije Damian Ahlin je ministrico seznanil z aktivnostmi, načrti in izzivi te organizacije, ki deluje ne le znotraj Argentine, temveč tudi širše; njihovi člani namreč prihajajo tudi iz Slovenije, zamejstva in drugih koncev sveta. SKA že desetletja izdaja splošno kulturno revijo Meddobje, novičnik z naslovom Glas,  v času svojega delovanja je izdala številne slovenske knjige, pred pandemijo pa so prirejali tudi kulturne večere, predavanja, koncerte, gledališke predstave in likovne razstave. V zadnjem času se selijo tudi na splet, saj želijo svojo dejavnost približati javnosti tudi po tej poti. Tako pripravljajo spletno stran, razmišljajo pa tudi o digitalizaciji nekaterih knjig najbolj prepoznanih avtorjev, kot so bili Tine Debeljak, Marko Kremžar, Zorko Simčič, ki so že dolgo razprodane. Ministrica je pozdravila njihov trud in prizadevnost, predsednika pa je spodbudila k iskanju novih načinov kako pritegniti mlade.

Ministrica dr. Jaklitsch in predsednik Slovenske kulturne akcije Damian Ahlin

V nadaljevanju se je ministrica dr. Jaklitsch odpravila v severni predel Buenos Airesa, kjer se je srečala z našimi rojaki, ki slovenstvo ohranjajo v Slovenskem domu Carapachay. Gre za najmanjšega izmed domov povojnih priseljencev. Ministrici so razkazali svoje prostore in ji predstavili svoje aktivnosti. V domu vadi Folklorna skupina Maribor, ki je pred pandemijo večkrat gostovala v Sloveniji, gledališka skupina Carapachayski oder že desetletja na oder postavlja različne dramske igre, s katerimi gostuje v drugih slovenskih domovih, pa tudi v drugih krajih Argentine, bili pa so tudi že v Sloveniji. Ob nedeljah imajo slovensko sveto mašo, pripravljajo pa tudi ABC jezikovne tečaje, s katerimi želijo okrepiti znanje slovenskega jezika. V zadnjem času se dom, enako kot druga slovenska društva, sooča z upadom števila članov, saj se je kar nekaj članov preselilo v Slovenijo. Kljub temu je njihov pogled na prihodnost zelo pozitiven, zaradi česar jih je ministrica še posebej pohvalila ter jih spodbudila, da, kljub izzivom, tudi v prihodnje z vso zagnanostjo uresničujejo svoje načrte ter ostajajo povezani med seboj ter domovino svojih prednikov.

Srečanje s člani Slovenskega doma Carapachay

Ministrica je obiskala tudi Slovensko društvo Triglav. Društvo, ki je v 70. letih nastalo po združitvi treh manjših domov pretežno primorske predvojne emigracije, ima v lasti ogromen kompleks, ki pa danes bolj ali manj deluje kot športno-rekreacijski center. Le manjši del članstva še ima slovenske korenine, je pa spodbudno, da so pričeli s tečaji slovenskega jezika, za katere je veliko zanimanje, ter tečaji slovenske kulinarike. Ministrici dr. Jaklitsch so razkazali prostore, pogovor pa je med drugim tekel o možnostih, kako bi lahko obogatili tudi program.

Ministrica s člani Slovenskega društva Triglav

Sledilo je srečanje s predstavniki še enega društva, ki združuje predvojno emigracijo. Ministrica je spoznala člane Slovenskega podpornega prekmurskega društva Bernal. Prisrčno jo je sprejelo lepo število članov, med njimi pa je bilo tudi kar nekaj mladih. Člani ohranjajo tradicijo kolin, vsako leto tudi sodelujejo na prireditvi, namenjeni predstavitvi različnim narodnih skupnosti v občini. Imajo tudi svojo slovensko knjižnico, zadnje čase pa se povezujejo tudi z učiteljico slovenščine. Le nekaj metrov od društvenih prostorov je veliko obeležje, oziroma manjši trg, posvečen Republiki Sloveniji. Občina je letos, skupaj s člani društva, zasadila drevo, s katerim se je želela pokloniti 30. obletnici samostojnosti slovenske države. Srečanja z ministrico se je udeležil tudi predstavnik občine, ki je prenesel pozdrave županje ter izrazil željo, da se ministrica ob naslednjem obisku sreča tudi z vodstvom občine.

Ministrica dr. Jaklitsch s člani društva Bernal pred obeležjem Republike Slovenije

Pot je nato vodila proti Slovenski vasi v Lanusu. Najprej so ministrico pozdravili člani slovenske nogometne ekipe Zedinjena Slovenija, ki letos praznuje 20. obletnico. Nogometaši so izrazili veselje, da so po pandemiji lahko ponovno vrnili na igrišče, ministrici pa so pripravili tudi posebno presenečenje. Podarili so ji dres z njenim imenom ter ji naložili poseben izziv, da se tudi sama preizkusi v streljanju na gol. Ministrica je izziv sprejela in ga tudi odlično opravila, saj se lahko pohvali, da je tudi sama zadela gol proti odličnemu vratarju.  

Ministrica dr. Jaklitsch s člani slovenske nogometne ekipe Zedinjena Slovenija

Temu pa je sledil še ogled Hladnikovega doma v Slovenski vasi in srečanje z odborniki. V zelo prijetnem pogovoru so ministrici predstavili življenje in delo doma, ki bo prihodnje leto praznoval častitljivih 70 let. V času pandemije, ko srečevanja v domu niso bila dovoljenja, so svoje aktivnosti preselili na splet, sedaj pa se počasi vračajo z dejavnostmi tudi v živo. Izpostavili so, da je eden od stebrov medsebojne povezanosti sveta maša v slovenskem jeziku. Aktivna je gledališka skupina, pod njihovo streho deluje tudi Slovenska Baragova šola, ki je pandemijo izkoristila za posodobitev didaktičnih pripomočkov, ki jih učiteljice uporabljajo pri pouku, s čimer bo učenje še bolj privlačno za najmlajše.

Ministrica dr. Jaklitsch z odborniki v Hladnikovem domu v Slovenski vasi

Dan je ministrica z izredno zanimivim in vsebinsko pomembnim pogovorom o sedanjosti in prihodnosti Slovencev po svetu v organizaciji Slovenske kulturne akcije zaključila v Slovenski hiši, osrednjem slovenskem domu slovenske povojne skupnosti v Buenos Airesu.

Vir: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

DELITE