Ministrica za Slovence po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v Kubedu udeležila dogodka »Šavrinska pot«. Dogodek je bil namenjen spominu na Šavrinke, dekleta in žene iz slovenske Istre, ki so “prehodile stotine kilometrov poti, v pripeki in mrazu, soncu in dežju, v burji in snegu, da bi omogočile življenje svojim otrokom, svojim družinam in svojemu rodu.

Da bi dale prihodnost krajem, v katerih so živele, čeprav je bila ta zemlja v svojih darovih skromna”, kot je v svojem pozdravnem nagovoru dejala ministrica. Dogodek je v sodelovanju z društvom Skala iz Kubeda pripravilo Slovensko društvo Lipa iz Buzeta. Gostje so si lahko ogledali tudi spominsko sobo Alojza Kocjančiča, duhovnika, pesnika in domačina, ki je pisal o življenju Šavrink ter zanimivo igrano predstavitev življenja Šavrink, ki so pripravile članice KD Šavrini in anka Šavrinke Gračišče. O življenju Šavrink je spregovoril Emil Zonta, ki je vse svoje življenje posvetil raziskovanju in ohranjanju slovenske identitete Istre.

“Res iskrena hvala za ta večer, ki je živ dokaz o povezanosti slovenskega človeka in slovenskega narodnega prostora, čeprav je zgodovina vmes postavila mejo. Da bi bilo to sodelovanje tudi v prihodnje krepko in zdravo,“ je ministrica izpostavila v svojem nagovoru.

S svojim nastopom so dogodek popestrili skupina Trio Lipa iz Buzeta, moški pevski zbor iz Bertokov in ženska pevska skupina Cvet v laseh.

DELITE