Morske lilije na Sinjem vrhu

 Morske lilije na Sinjem vrhu
V kamnu na sliki so vidne drobne zvezdice – to so ploščice pecljev morskih lilij. To so delčki morskih lilij iz geološkega obdobja jure. V celoti so bile morske lilije bolj podobne rastlinicam priraslih na morsko dno, dejansko pa jih štejemo k živalim (iglokošci). Ta kamen je najden na Sinjem vrhu.

Zvezdice

Ko smo pred leti s skupino učencev hodili po kamnitih tleh proti Sinjemu vrhu, sem med potjo usmeril njihovo pozornost v opis nekaj milimetrov velikih zvezdic, ki jih lahko najdejo v teh kamnih. Učenci so hitro preusmerili pozornost v iskanje teh zvezdic. Na moje presenečenje sem od vseh strani slišal vesele vzklike učencev: » Učitelj, glejte, tudi v tem kamnu sem našel zvezdice«.

Gledati s srcem

Zvezdice lahko vidimo vsepovsod. Zvečer lepo žarijo na jasnem nebu. Ali lahko kakšno zvezdico vidimo tudi pri sebi, pri soljudeh. Te zvezdice so našim očem nevidne, bi rekel Mali Princ, če jih hočeš videti, moraš gledati s srcem. Z našo pozornostjo, nasmehom, prijaznostjo…, lahko ljudem okrog sebe pokažemo, da tudi v njih vidimo zvezdico.

DELITE