Prvi redni profesor pediatrije na ljubljanski medicinski fakulteti Bogdan Derč se je rodil v Ljubljani 6. februarja 1880.

Kranjska deželna bolnišnica v njegovem času še ni imela otroškega oddelka. Edina otroška zdravstvena ustanova je bila Elizabetina bolnišnica, ki je imela 13 postelj, vodili in vzdrževali pa so jo Nemci in v njej ni bilo prostora za slovenskega zdravnika.

Derč je odprl zasebno prakso in brezplačno ambulanto za otroke.

Zdravil je tudi otroke v okviru Društva za skrbstvo otrok za ljubljanski sodni okraj, kot državni policijski zdravnik pa je skrbel še za otroke v reji in za sirote. Toda denarna stiska ga je kmalu prisilila, da se je zaposlil kot obratni zdravnik Združenih papirnic.

Na tem delovnem mestu, ki so se ga drugi zdravniki otepali, je ostal 24 let. Ni opravljal samo splošne prakse, skrbel je tudi za preventivo in kurativno pediatrično službo.

Med prvo svetovno vojno so ga kot politično sumljivega vpoklicali v vojsko. Ko je bil leta 1918 odpuščen, ga je kranjska deželna vlada poslala na Dunaj. Tam se je seznanil z najnovejšimi dosežki v otroškem zdravstvu. Derč je bil imenovan za predstojnika otroške bolnišnice v Ljubljani. Pod njegovim vodstvom se je umrljivost zmanjšala z začetnih 23 na 3,6 odstotka.

Leta 1933 je Derč ustanovil posvetovalnico za matere z dojenčki. Po drugi svetovni vojni je bila otroška bolnišnica osnova pediatrične klinike. Derč je postal prvi redni profesor pediatrije na popolni ljubljanski medicinski fakulteti, ki jo je vodil do upokojitve leta 1947.

DELITE