Na današnji dan: Bornovi iz Tržiča

 Na današnji dan: Bornovi iz Tržiča

Nemški bančnik baron Julij Born, ki je v okolici Tržiča leta 1891 odkupil tržiško gozdno veleposest Kranjske industrijske družbe, je umrl 5. februarja 1897. Bil je član nemške judovske rodbine podjetnikov in industrialcev. Na Slovensko je prišel iz Berlina, ko je kot specialist za saniranje gospodarskih podjetij v težavah leta 1891 odkupil tržiško gozdno veleposest Kranjske industrijske družbe. V lasti je imel 50 odstotkov te posesti in z uvajanjem novosti pomembno razvil gozdno gospodarjenje.

Kupil je tudi rudnik živega srebra pri Sv. Ani (zdaj Podljubelj), ki je bil v lasti Ilirske živosrebrove združbe Sv. Ana.

Po njegovi nenadni smrti so dedovali otroci Friderik, Karl in Elfrida. Karl je odkupil večino deležev brata in sestre in v Tržiču razvil sodobno in močno lesno industrijo. Friderik je nekaj časa izkoriščal rudnik, vendar ga je moral zaradi siromašne rude leta 1902 zapreti. Nacistična Nemčija je premoženje Bornovih (3853 ha zemljišč) zaradi judovskega porekla rodbine zaplenila.

Slovensko politiko je v času socializma motilo poreklo Bornovih, Slovenija pa je posest po osamosvojitvi vrnila dedinjam.

Večina domačinov je Bornove dobro sprejela.

DELITE