Na današnji dan: Dr. Milan Vidmar

 Na današnji dan: Dr. Milan Vidmar

V Ljubljani se je 22. junija 1885 rodil slovenski znanstvenik, elektrotehnik in tudi šahovski velemojster Milan Vidmar. Bil je rektor ljubljanske univerze, član in predsednik SAZU-ja med letoma 1942 in 1945 in tudi med vodilnimi svetovnimi šahovskimi velemojstri.

Kot rektor univerze je s predlogom, da se je univerza poimenovala po kralju Aleksandru Karađorđeviću, preprečil nameravano ukinitev nekaterih fakultet. Leta 1943 je dosegel, da se je akademija iz AZU preimenovala v SAZU (Slovensko akademija znanosti in umetnosti). Ker pa je ta odlok izdala ≫Rupnikova vlada≪, so novi oblastniki po vojni to imenovanje razveljavili in ga čez čas nato ponovno sami izdali.

Kot šahovski velemojster je zmagal na več najmočnejših turnirjih in bil eden od kandidatov za svetovnega šahovskega prvaka.

Med velemojstre je bil sprejet v San Sebastianu leta 1911, ko je zasedel na turnirju vse svetovne šahovske elite 2. do 3. mesto. Takrat velemojstrski naslov ni bil uraden in so ga priznavali samo okoli 15 šahistom na svetu.

DELITE