Na današnji dan: Franc Berneker

 Na današnji dan: Franc Berneker

Slovenski kipar Franc Berneker je bil tragična osebnost 1. svetovne vojne. Rodil se je 4. oktobra 1874 v Gradišču pri Slovenj Gradcu. Po študiju na dunajski akademiji je živel na Dunaju, konec vojne dočakal kot mobiliziranec v Zagrebu, potem pa je šel v Ljubljano. Bolan in brez sredstev je pred smrtjo prebival v Narodni galeriji.

Bernekerja so impresionisti na Dunaju sprejeli v klub Sava. Kot edini kipar je razstavljal z njimi v salonu Miethke. Na natečaju za Prešernov spomenik v Ljubljani je prejel častno priznanje, za natečajni osnutek spomenika Francu Jožefu I. in za osnutek nagrobnega spomenika Janezu Evangelistu Kreku je dobil drugi nagradi. Največje priznanje kritike je dobil za Trubarjev spomenik v Ljubljani.

Med Bernekerjeva cerkvena dela sodi nadvratni relief s sv. Marzinom za župno cerkev na Bledu. Po njegovih načrtih sta bila narejena vratna reliefa na Regallijevi hiši na Miklošičevi cesti v Ljubljani. V Kranju je postavil vodnjak sv. Janeza Nepomuka, za Narodno banko v Ljubljani pa po vojni štiri atlante. Višek Bernekerjevega dela predstavljajo portreti in redke figuralne kompozicije iz marmorja in brona.

Naslovnica: Wikipedija

DELITE