Na današnji dan: Franc in rodbina Grafenauer

 Na današnji dan: Franc in rodbina Grafenauer

V Mostah pri Brdu na Koroškem se je 2. 12. 1860 rodil eden najpomembnejših koroških slovenskih politikov Franc Grafenauer.

Od 1897 je bil poslanec v koroškem deželnem zboru, od 1907 pa tudi v državnozborskem zboru in organizator planinstva na Koroškem. Skupaj z očetom je bil zaradi izjav o avstrijski politiki leta 1888 obtožen veleizdaje. Od leta 1907 do leta 1916 je kot edini koroški slovenski poslanec v državnem zboru zastopal koristi koroških Slovencev zlasti glede jezika in šolstva. Bil je pobudnik Zilje, prve podružnice SPD (slovenskega planinskega društva), ki so jo ustanovili leta 1900 na Koroškem.

Med 1. svetovno vojno je leta 1916 zaradi rusofilstva in napovedovanja avstrijskega poraza izgubil poslanski mandat in bil obsojen na pet let zapora, vendar je bil leta 1917 pomiloščen. Dve leti kasneje je zastopal koroške Slovence v začasni Narodni skupščini v Beogradu. Sodeloval je v pripravah na koroški plebiscit. Na Koroško se je lahko vrnil šele leta 1926.

Poleg Einspielerjev so Grafenauerji druga najbolj znana slovenska koroška rodbina, ki se je izkazala v boju za kulturne, politične in gospodarske pravice koroških Slovencev.

DELITE