Na današnji dan: Izumitelj poštne znamke

 Na današnji dan: Izumitelj poštne znamke

Eden naših izrednih prednikov je bil tudi izumitelj poštne znamke Lovrenc Košir. Rodil se je 29. junija 1804 v Spodnji Luši pri Škofji Loki.

Filatelistični svet ima sicer za očeta poštne znamke direktorja britanske pošte Rowlanda Hilla. Prve poštne znamke so res začeli uporabljati v Veliki Britaniji po njegovi zaslugi, vendar ideja frankiranega sistema z vinjetami oziroma znamkami pripada Slovencu Lovrencu Koširju.

Košir je konec leta 1835 pri cesarsko-kraljevi dvorni blagajni na Dunaju vložil predlog, po katerem naj bi obračunavanje poštnine poenostavili z uporabo znamk v različnih barvah, ki naj bi bile odvisne od višine pristojbine. Predlog so odklonili kot neuporaben.

Kako leto zatem se je Košir v Ljubljani srečal s trgovskim potnikom Gallawayom iz Velike Britanije ter mu zaupal svoje načrte o reformi plačevanja poštnine. Domneva se, da je Gallaway posredno ali neposredno – ustno ali pisno – to zamisel posredoval Rowlandu Hillu.

Ko se je začelo postopno uvajanje znamk, so Koširja popolnoma odrinili. Leta 1858 je napisal javno spomenico o zgodovini znamke in poudaril njeno veliko praktično vrednost in neizračunljiv prihranek pri upravnih stroških. Odgovor je naš izumitelj dobil le od saškega predstavnika na Dunaju, ki mu je zasluge priznal in hkrati v Leipzigu sprožil upravni postopek, da bi zadevo preučila saška višja poštna direkcija. Anketa se je končala s popolno Koširjevo zmago – toda žal samo s ≫tihim≪ priznanjem. Nadaljnja Koširjeva prizadevanja za priznanje njegovih avtorskih pravic so ostala neuspešna. Njegove zahteve so ignorirali tudi na prvem svetovnem kongresu pošte v Bernu leta 1874.

Fotografija: Wikipedija

DELITE