Na današnji dan: Layerji iz Kranja

 Na današnji dan: Layerji iz Kranja

20. novembra 1752 se je rodil Leopold Layer, najpomembnejši iz družine Layerjev, ki so delovali v Kranju v 18. in prvi polovici 19. stoletja. Prvi iz družine slikarjev je bil Josip Layer. Njegov sin Marko je izdelal za cerkve na Gorenjskem vrsto slik. Med osmimi Markovimi sinovi so bili slikarji Leopold, Valentin in Anton.

Leopold Layer je vnesel v cerkvene slike žanrske in krajinske nadrobnosti in portret. Med njegova najboljša dela sodijo Marija Pomagaj v romarski cerkvi na Brezjah in freske v Marijini kapelici, ki jo je poslikal v zahvalo, ker se je rešil ječe.

V času Napoleonove Ilirije njegova delavnica ni uspevala. Slikar si je pomagal s ponarejanjem denarja. Pri tem mu je pomagal brat Valentin. Oba brata so obsodili in zaprli. Valentin je v ječi umrl, Leopolda pa so izpustili, ko so Francozi zapustili deželo.

S cikli oltarskih slik je Leopold Layer samooblikoval notranjščino številnih cerkva. Med drugim je naredil devet slik za Begunje na Gorenjskem in osem slik za Cerklje na Gorenjskem. Leta 1815 je poslikal prezbiterij župne cerkve v Tržiču. Po tradiciji je izdeloval tudi slike na steklo, panjske končnice in poslikave za kmečke in meščanske skrinje.

Foto: Wikipedia

DELITE