19. maja 1580 je nadvojvoda Karel kupil opustošeni vaški dvorec Lipica ter istočasno kupil tudi kobilarno tržaškega škofa Coreta s kraškimi konji.

Avstrijska monarhija je bila velika država, ki so jo lahko obvladali samo s konji. Ti so bili znak vojaške moči in gospodarskega napredka. Konjerejo so spodbujali in ko je španska konjenica nazadovala, so se želeli osamosvojiti z ustanovitvijo svoje kobilarne. Za primeren kraj zanjo so izbrali Kras, katerega ozemlje in podnebje še najbolj spominjata na Španijo in Italijo, državi z razvito konjerejo. Za ustanovno leto kobilarne Lipica torej velja leto 1580. Njena prva naloga je bila oskrbeti prestolnico nadvojvode – Gradec – z elegantnimi voznimi in jahalnimi konji. Po petih letih trdega dela je kobilarna leta 1585 začela delovati. Žrebce in kobile so kupovali v Španiji, Italiji, Nemčiji in na Danskem.

Kobilarna se je nemoteno razvijala do leta 1796, ko je Avstrija stopila v vojno. Leto pozneje je Napoleon obiskal Trst, kjer so mu poklonili krasnega belega lipicanca, medtem ko je vodstvo kobilarne Lipico hitro praznilo in konje odpeljalo na Madžarsko. Francozi so Lipico opustošili, čreda pa je ostala.

Fotografija: Wikipedija

DELITE