V Beogradu se je 5. avgusta 1945 začel ustanovni kongres Ljudske fronte Jugoslavije. Osrednja govornika sta bila Edvard Kardelj in eden najvidnejših nasprotnikov monopola komunistov v Fronti, vodja Zemljoradničke stranke Dragoljub Jovanović.

Prvaki Samostalne demokratske stranke, Hrvatske republikanske seljačke stranke (ki si je lastila tradicijo Radičeve HSS), Jugoslovanske demokratske republikanske stranke in Jovanović so poudarili, da ne gradijo koalicije za volitve, temveč enotno gibanje z enotnim vodstvom in programom.

Govori in potek kongresa pa tudi sprejeti program so bili zelo podobni slovenskemu kongresu OF, vendar so jugoslovanskemu kongresu sledile tudi polemike in nasprotovanja, saj so bile tedaj številne stranke razcepljene, tako da so podporo Ljudski fronti v resnici izrekle le frakcije posameznih strank. Kljub temu se je s kongresom Komunistična partija še bolj utrdila kot vodilna politična sila, saj si je zagotovila podporo številnih pomembnih nekomunističnih strankarskih prvakov in pospešila razcep v opozicijskih strankah.

DELITE