Na današnji dan: Planica in Joso Gorec

 Na današnji dan: Planica in Joso Gorec

Športni delavec in pobudnik gradnje planiških skakalnic Joso Gorec se je rodil 20. marca 1895. Leta 1934 je sodeloval pri organizaciji prvega mednarodnega tekmovanja v smučarskih poletih, leta 1938 pa je dosegel, da je mednarodna športna zveza umaknila prepoved skakanja na veliki skakalnici. Imel je velike zasluge za razvoj nove zvrsti smučarskih skokov – poletov.

Pobudnika gradnje planiških skakalnic sta bila smučarska sekcija Športnega kluba Ilirija in športni organizator Joso Gorec.

Prvo smučarsko skakalnico v Planici so zgradili poleg Ilirijinega doma na Slatnah po načrtih Janka Janše že pred letom 1930.

Načrt za skoke do 30 metrov je po Gorčevem naročilu naredil leta 1931 Stanko Bloudek, že naslednje leto pa skakalnico za skoke do 70 metrov, kolikršne je takrat dovoljevala Mednarodna smučarska organizacija (FIS). Gradbenik Rožman je uresničil zamisel o veliki skakalnici za skoke do 100 metrov in jo leta 1934 tudi zgradil. V naslednjih 25 letih je bil razvoj Planice povezan s Stankom Bloudkom.

Fotografija: Wikipedija

DELITE