Na današnji dan: Poboj pred Tržičem

 Na današnji dan: Poboj pred Tržičem

Popoldne 11. maja 1945 so začele na konec kolone civilnih beguncev in domobrancev, ki so bežali pred komunisti iz Slovenije, na cesti za Tržičem leteti mine. Mnogi civilni begunci so se skušali iz kraja hitro umakniti in so pustili vozove in živino na cesti. Partizani so kljub temu zajeli 500 beguncev in 600 voz.

Že pred Tržičem, predvsem pa na cesti od Tržiča proti Ljubelju, so nekajkrat na kolono civilnih beguncev streljali terenci, ki pa so se takoj zatem spet umaknili. Partizani so začeli obstreljevati cesto pri Sv. Ani, sedanjem Podljubelju. Nered je bil popoln. Na cesti je ostalo okrog 700 voz s prtljago. Major Lehman, čigar skupina iz vrhniške okolice je bila del zaščitnice, je videl, da jih bodo v Tržiču zajeli partizani. Ni se jim hotel predati, zato se je ustrelil. Domobranci so njegovo truplo prenesli na koroško stran in ga tam pokopali.

Čez dan je moral zaščitni Cofov bataljon v Križah, proti večeru pa pred ljubeljskim tunelom odbijati partizanske napade. Kot zadnja večja enota je šel zvečer skozi predor na Koroško. Kot je znano, so begunce na avstrijskem Koroškem prevzeli Angleži …

DELITE