Na današnji dan: Porodničar Anton Makovic

 Na današnji dan: Porodničar Anton Makovic

Kostanjevica

V Kostanjevici na Krki se je 11. januarja 1750 rodil slovenski porodničar in prvi predavatelj za medicinsko vedo Anton Makovic.

Študiral je na Dunaju, kjer je 26 let star pridobil magisterij iz anatomije, porodništva in kirurgije. V Ljubljani je imel zasebno zdravniško prakso. Deloval je kot ≫meščanski kirurg in svobodni magister porodniške umetnosti≪.

Anton Makovic je izobraževal babice in to tudi brezplačno neposredno na porodih. Na Mediko-kirurškem liceju je predaval porodništvo in od leta 1788 prvi poučeval babice v slovenskem jeziku. Leta 1782 je po porodniški knjigi za babice R. J. Steidla pripravil nemško-slovensko izdajo, ki velja za prvo slovensko zdravstveno strokovno delo. Kasneje je izdal še dva učbenika za babice.

Imenovali so ga za deželnega stanovskega kirurga, leta 1790 pa so mu prepustili skrb za organizacijo porodniške službe na Kranjskem. Zaradi strogega nastopa proti mazaštvu je imel veliko nasprotnikov. To je pospešilo njegov odhod v Idrijo, kjer je bil rudniški obratni kirurg in porodničar.

Fotografija: Kostanjevica na Krki (most)/Wikipedija

DELITE