Na današnji dan: Požig slovenske vasi

 Na današnji dan: Požig slovenske vasi

20. septembra 1941 je bila požgana prva slovenska vas Rašica. Nemci so prebivalce izgnali v Bosno in na Hrvaško. Šlo je za maščevanje za partizanski napad na nemški avtomobil in ustrelitev šestih potnikov v njem pred dvema dnevoma.

Pred dvema dnevoma se je na Rašico pripeljal nemški avtomobil, v katerem so bili zemljemerci, ki so hoteli izmeriti višino vrha nad vasjo. Skupino je vodil Julius Steinlein, geodet iz državnega urada za zemljemerstvo v Kranju, spremljala sta ga dva študenta in meritvena pomočnika Franc Erzar in Valentin Hočevar iz Kranja ter nemški šofer in dva vojaka za zaščito.

Partizani so bili prepričani, da gre za nemško skupino, ki jim sledi. Zato so pod vasjo postavili zasedo. Ko so se geometri vračali, so jih napadli. V nemškem poročilu o dogodku piše, da je vseh šest žrtev umrlo od strelnih in vbodnih ran, partizani pa so na koncu avto polili z bencinom in ga zažgali, tako da so bila nekatera trupla povsem sežgana, kar je Nemce še posebej razbesnelo. Sledilo je kruto nemško maščevanje.

DELITE