Slikar Franc Kavčič je bil prvi umetnik slovenskega rodu, ki je leta 1810 postal rektor na dunajski umetnostni akademiji. Kot sin krojača Andreja iz Voljč blizu Tolmina se je rodil v Gorici 4. decembra 1755.

V letih 1791 – 97 je študiral v Benetkah. Beneška akademija ga je 1796 imenovala za člana svojega gremija. Leta 1798 je postal na dunajski umetniški akademiji profesor in leta 1820 eden njenih rektorjev. Franc Kavčič je bil prvi Slovenec, ki je doživel to čast.

Ker je živel v tujini, ni mogel imeti vidnega vpliva na slovensko umetnost, razen da se je zavzel za Matevža Langusa, ko ga zaradi prevelike starosti sprva niso hoteli sprejeti na akademijo. V njegovem razredu se je učil precizne risbe tudi Mihael Stroj.

Na dunajski akademiji je bil od leta 1795 korektor in od 1811 profesor za krajinarstvo tudi baročno razgibani slikar Lovro Janša, mlajši brat svetovno znanega čebelarja Antona Janše, ki se je nekaj časa tudi preživljal s slikarstvom na Dunaju.

Na Janšo in na Kavčiča so se, kot na prva slovenska profesorja slikanja, sklicevali naši kulturni delavci v spomenici s pobudo za ustanovitev ljubljanske likovne akademije leta 1938.

Naslovnica: Wikipedija

DELITE