Na današnji dan: Smrt Jurija Vege

 Na današnji dan: Smrt Jurija Vege

26. septembra 1802 so našli v Donavi pri Dunaju truplo matematika in topniškega strokovnjaka, enega najpomembnejših slovenskih matematikov barona Jurija Vege. Njegova smrt ni pojasnjena.

V eni od razlag pravijo, da je kot velik ljubitelj konj poskušal za vsako ceno kupiti pri nekem mlinarju v bližini Dunaja izrednega konja. Da bi ga nagovoril k prodaji, mu je Vega pokazal mošnjo cekinov. Ker se je mlinar polakomnil cekinov, konja pa ni hotel oddati, je Vego v hlevu umoril in truplo vrgel v Donavo. 26. septembra so našli truplo zagozdeno med vejevjem na bregu Donave. Začele so krožiti različne govorice o smrti slavnega matematika in topničarja. Predvsem so govorili o samomoru.

Pravi vzrok smrti naj bi bil pojasnjen šele, ko so v bližini kraja, kjer so našli Vegovo truplo, imeli vojaške vaje. Poveljnik vojakov je pil vodo v tamkajšnjem mlinu in opazil na mizi Vegovo šestilo. Ko so mlinarja zaslišali, je priznal, da je on umoril barona Vego, in doletela ga je smrtna kazen.

Nekateri menijo, da gre samo za govorice, ki so se takrat razširile. Dunajski časopis Vaterlandischer Blatter je 9. marca 1811 zanikal takšno razlago Vegove smrti.

Naslovnica: Wikipedija

DELITE