Nekaj minut čez polnoč med 25. in 26. oktobrom 1991 se je končal dokončen umik jugoslovanske armade z ozemlja republike Slovenije. Iz Kopra je odplul zadnji trajekt z vojaki. Umik je zaradi slabe organizacije potekal z zastoji. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na dve ladji sicer že pred polnočjo 25. oktobra. Ker sta ladji pluli pod tujima zastavama, so tako zadnji vojaki zapustili Slovenijo uradno že 25. oktobra, čeprav sta odpluli iz pristanišča šele nekaj minut čez 24. uro.

Komisija, sestavljena iz predstavnikov Slovenije in JA, se je pred tem uspešno pogajala, kaj od tehnike bo vojska pustila v Sloveniji. Na koncu je Sloveniji uspelo pridobiti več kot 200 tankov in drugih oklepnih vozil, 700 vagonov najrazličnejše opreme in opremo vojaške bolnišnice v Ljubljani v skupni vrednosti okrog 500 milijonov dolarjev.

Jugoslovanska armada je zapustila Slovenijo namesto iz Trsta preko pristanišča v Kopru. Vojaki so lahko odnesli s seboj samo osebno oborožitev. Po umiku je bila v Kopru proslava. Slavnostni govornik je bil Milan Kučan, pozdravna govora pa sta imela tudi takratni minister za notranje zadeve Igor Bavčar in minister za obrambo Janez Janša.

Fotografija: Wikipedija

DELITE