Na današnji dan: Župan in guverner v ZDA

 Na današnji dan: Župan in guverner v ZDA

Obudimo zapis pesnika Ivana Zormana, ki je 14. januarja 1955 v Ameriški domovini objavil posebno hvalnico Franku Lauschetu, znani osebnosti v ameriškem političnem, gospodarskem in kulturnem življenju, ki ga je zaradi protikomunistične drže zamolčevala matična Slovenija. Rodil se je leta 1895 slovenskim staršem v Clevelandu, ≫prestolnici≪ ameriških Slovencev, in je s svojim delom zaznamoval tudi ameriško družbo.

Leta 1941 je kot kandidat demokratske stranke zmagal na volitvah za župana mesta Cleveland. Prvič je bil na to mesto izvoljen Slovenec in sploh pripadnik kake priseljenske skupine. Tri leta kasneje (1944) je zmagal v političnem boju za guvernerja države Ohio. Po kratki prekinitvi je bil v letih od 1948 do 1956 ponovno štirikrat izvoljen za guvernerja Ohia, leta 1956 pa tudi za senatorja ZDA. To mesto je obdržal kar dvanajst let, to je do leta 1968.

Za Lauscha so značilne tri temeljne vrednote, ki jim je bil zvest ves čas: slovensko poreklo, katoliška vera in ameriška domovina.

Našel je določeno ravnotežje med poreklom in novim okoljem. Čeprav je bil slovenskega rodu – povrh tega pa še katoličan – je uspešno prodrl v vrh ameriške družbe. Vse svoje sile je posvetil ustvarjalnemu državniškemu delu za uspešen razvoj ameriške družbe.

Fotografija: Wikipedija

DELITE