Za vse, ki morda pogrešate »Mesto nad Reko« se je včeraj v Srednji dvorani Kosovelovega doma v Sežani odvil posvet o prenovi kulturne dediščine in prizadevanjih za prenovo vojaške kapele “Feldspitala 808” v Kosoveljah.

V nekaterih okoljih vlagajo naravnost neverjetno energijo v obnovo in vzdrževanje kulturne dediščine. Kosovelje so ena izmed takšnih vasi. Na posvetu so spregovorili o dediščini 1. svetovne vojne, ki je pravzaprav dediščina Srednje Evrope in ji tako ali drugače pripadamo tudi Slovenci. Poudarek bo seveda na prizadevanjih vaščanov Kosovelj, da bi obnovili vojaško kapelo, ki je med leti 1915 in 1919 stala sredi kompleksa vojaške bolnice,  »Feldspitala  808« pred vasjo Kosovelje. Ta je po ustnem izročilu obsegal dvajset stavbnih enot, sredi bolnišničnih barak pa je stala kapela z visokim zvonikom. Originalne fotografije kapelice je našel zbiratelj Marko Mahorčič in s tem pridobil neprecenljive podatke za samo rekonstrukcijo objekta.

Med prvo vojno so bili prebivalci Kosovelj razseljeni po različnih avstrijskih deželah, vas pa je bila spremenjena v sanitetni center. Severno od vasi je bila speljana železnica, postaja na Velikih Rovnah je služila tako za dovoz potrebnega materiala kot ranjencev.

V vasi je prebivalo vojaško osebje bolnišnice. Domačini so se iz begunstva vračali šele na pomlad 1919. Za obnovo hiš je bil dobrodošel les bolnišničnih barak, ki so bile tako hitro razrušene, kapela pa je ostala nedotaknjena vse do leta 1948, ko je k propadu prispevala tudi takratna politika.

Skrbno zasnovana stavba, zgrajena v izjemno težkih časih, priča o kulturi, ki jo je gojila monarhija.

Ne smemo pozabiti, da takratna oblast Slovencem ni oporekala jezika in lastne kulture, kar recimo pri poznejši italijanski oblasti niti slučajno ni prišlo v poštev.

Arhitekt Stojan Lipolt je sodeloval s krajšim uvodnim predavanjem, v katerem je na nekaj primerih utemeljil smisel ohranjanja dediščine (Hirošima, Stalingrad, Varšava, grad Žovnek, Jekopinov skedenj v PŠJ, Vukovar, Frauen kirche Dresden).

Sodelujoči s krajšimi 10 minutnimi predavanji in uvodnimi nagovori so bili še:

–       David Škabar, župan občine Sežana

–       Katja Fedrigo, vodja projekta Kras-Carso ter višja svetovalka župana za

ohranjanje naravne in kulturne dediščine, koordinatorka nocojšnjega posveta…

–       Dušan Luin, predstavnik vasi Kosovelje in eden glavnih pobudnikov projekta

–       Tomaž Bekš, arhitekt in avtor projektaprenove kapelice

–       Ernesta Drole, vodja  ZVKDS OE Nova Gorica

–       Mag. Tadej Koren, Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju

–       Janko Boštjančič, muzejski svetovalec in direktor Parka vojaške zgodovine Pivka (s cca 50 000 obiskovalci najbolj obiskan muzej v Sloveniji)

–       Dr. Jasna Fakin Bajec, vodja Raziskovalne postaje Nova Gorica, znanstvena sodelavka Inštitutu za kulturne in spominske študije ZRC SAZU, Raziskovalna postaja Nova Gorica

–       Nataša Kolenc, arhitektka z izkušnjami pri prenovi Štanjela in gradu Branik

Feldspital Kosovelje

“Prepričan sem, da bo rekonstrukcija kapele uspela in bo vas Kosovelje povezala v shemo kulturnega turizma, torej v skupnost ljudi, ki jih zanima poglobljen odnos do kraja in časa. Rekonstruirana kapelica bo postala trajni pomnik vztrajnim in plemenitim prizadevanjem vaščanov za ohranitev izročila prednikov.” Stojan Lipolt

DELITE