Obletnica bitke pri Lepantu in vloga naših krajev

 Obletnica bitke pri Lepantu in vloga naših krajev

Mineva 450 let od znamenite pomorske bitke pri Lepantu. Do odločilnega spopada je prišlo v nedeljo, 7. oktobra 1571, pri Lepantu (grško mesto Nafpaktos) v Korintskem zalivu.

Spopad pri Lepantu velja za eno največjih pomorskih bitk v zgodovini človeštva in zadnjo pomorsko bitko, kjer so se borile le galeje – ladje na vesla. Pomenil je prvo veliko zmago nad Osmani (Turki), zlomil njihovo pomorsko moč, hkrati pa mu je v kritičnem trenutku uspelo ustaviti osvajalski pohod islama proti srcu Evrope.

Sveta liga oz. koalicija krščanskih držav pod poveljstvom don Juana Avstrijskega je uspela zbrati velikansko floto več kot dvesto galej (na naslovni fotografiji), dobro oboroženih z gibljivimi topovi. Na njihovi strani se je bojeval tudi znameniti španski pisatelj Miguel De Cervantes Saavedra, znan predvsem kot avtor Don Kihota.

Nasproti jim je stal Ali Paša, vrhovni poveljnik otomanske flote, ki je štela skoraj 230 galej, ki pa so zaostajale v topovski oborožitvi. Izid bitke je bil za združeno krščansko ladjevje presenetljivo ugoden, nasprotniki so bili uničujoče poraženi. Spopad je trajal nekaj ur in v tem času je bilo potopljenih 113 osmanskih galej in zajetih 117. Kronisti bitke opisujejo, da je morje pordečelo od krvi okrog 30.000 mornarjev in vojakov, žrtev spopada, umrl je tudi osmanski vrhovni poveljnik Ali Paša.

Pri tej veličastni zmagi je v okviru beneške flote sodelovala tudi koprska galeja La Leona con Mazza iz tedanje beneške Istre. Sicer se je na krščanski strani bojevalo tudi nekaj galej iz dalmatinskih mest in otokov ter nekaj desetin mornarjev in vojakov iz Izole in Pirana.

Koprski galeji je poveljeval Gian Domenico del Tacco (ok. 1530–1571), član znane in ugledne koprske plemiške družine. Med samo bitko je koprska galeja delovala na levem boku krščanske flote, poveljnik del Tacco pa je bil hudo ranjen in je ob vračanju proti domu za posledicami ran umrl na otoku Krfu, takratni močni beneški postojanki. Tam so ga tudi pokopali. Koprska galeja je pot proti domu nadaljevala v sklopu beneške flote, v koprskem pristanišču so se zasidrali ob koncu oktobra 1571.Danes lahko na Carpacciovem trgu v Kopru vidimo spominski steber, posvečen bitki pri Lepantu in koprski galeji pod poveljstvom del Tacca – steber sv. Justine. Postavila ga je koprska komuna leto po bitki. Sv. Justina namreč goduje 7. oktobra, na dan zmage pri Lepantu leta 1571. Spomenik je verjetno edini znani votivni stolpec v čast sv. Justini.

spominski steber posvečen sv. Justini Carpacciov trg Koper
Spominski steber posvečen sv. Justini – Carpacciov trg Koper

DELITE