Premiera dokumentarca: črno-rdeča Reka (Rijeka)

 Premiera dokumentarca: črno-rdeča Reka (Rijeka)

Hrvaška nacionalna televizija je posnela dokumentarno serijo o Reki. Mestu, v katerem je poleg Hrvatov vedno živelo tudi veliko Slovencev in Italijanov.

V filmu, ki ga je režiral Vanaj Vinković, spregovorijo znanstveniki z različnih družbenih (zgodovine, filozofije, sociologije, književnosti, ekonomije, novinarstva, biologije, transhumanistike, …) področij  iz Hrvaške, Britanije, Avstrije in Italije. Nekateri pričevalci pa so iz Nemčije in Madžarske. Vsega skupaj je posnetih 44 pogovorov.

Oblikovanje in urejanje različnih medijskih izdelkov za različno občinstvo na Reki v zadnjih tridesetih letih se je soočalo s strokovnimi izzivi, ki so jih neposredno spodbujali tehnološki dosežki, a enako splošne politične in družbene spremembe.

Od Habsburške monarhije, priključitve Mussolinijevi Italiji, diktature srbskega kralja, časa II. svetovne vojne, vzpostavitve komunistične Jugoslavije in domovinske vojne je v tej dokumentarni seriji opisana zgodovina dolga skoraj cela tri stoletja.

Dokumentirana serija vključuje šest delov. Vsak izmed njih traja 52 minut.

Zanimivo je da je režiser filma sogovornike našel na različne načine. Z madžarskim zgodovinarjem, ki je poletje preživel na Jadranu, se je preko družabnega omrežja Facebook dogovoril za pogovor v dokumentarcu. Logistično je “izkoristil študij” svoje hčere, ki študira v Angliji za pogovore z britanskimi strokovnjaki. Ogromno sogovorcev pa je Vinković spoznal kot novinar.

Premiera prvih dveh delov serije z naslovom „Fiume crno – crveno Rijeka“ bo 11. septembra ob 20.h v Hrvaškem kulturnem domu (Hrvatski kulturni dom) na Reki v sklopu History Film Festivala.

DELITE