Ko iščemo izvor priimka, je verjetnejša razlaga tista, ki izhaja iz hudomušnih in zbadljivih opisov. Za Mamiće naj bi veljalo, da so razvajeni mamini sinčki, za Vodopivce pa, da radi pijejo vino. O izvoru priimkov se je Aleksander Čobec pogovarjal s Tinom Mamićem, avtorjem knjige Priimki, njih izvor in pomen, ki je izšla pri Goriški Mohorjevi družbi. Ozrli so se tudi v zgodovino priimkov. Jezikoslovec Pavel Merku je našel prvi zapisani slovenski priimek Kalc na tržaškem območju. Najstarejši slovenski priimki sicer izvirajo tudi z istrskega območja in sodijo med najstarejše evropske priimke. To pa zato, ker sta bili območji povezani z Beneško republiko, ki je priimke uvedla zaradi pobiranja davkov.

Oddajo je posnel Aleksander Čobec in je bila predvajana na zadnjega avgusta dan na programu ARS Radia Slovenija. Prisluhite ji lahko na tej povezavi: KLIK

Knjiga je skorajda razprodana in je mnoge knjigarne nimajo več. Nekaj izvodov pa lahko še naročite tudi pri avtorju, po želji tudi z njegovim podpisom:

KLIK

DELITE