Prva slovenska olimpijska medalja

 Prva slovenska olimpijska medalja
Kip v rodnih Senožečah. Foto (c): Tino Mamić

Na današnji dan pred 140 leti (1880) se je v Senožečah rodil Rudolf Cvetko, izvrsten sabljač, avstro-ogrski častnik, inštruktor sabljanja na avstrijski vojaški akademiji v Dunajskem Novem mestu, prvi slovenski olimpionik in prvi slovenski nosilec olimpijske medalje.

O njem se je v preteklosti precej pisalo, danes bi izpostavili dve stvari: z avstrijsko sabljaško ekipo (Richard Verderber, Otto Herschmann, Friedrich Golling, Andreas Suttner, Albert Bogen, Reinhold Trampler, Rudolf Cvetko) je nastopil na olimpijskih igrah (OI) v Stockholmu na Švedskem leta 1912. V finalnem boju so izgubili proti madžarski (ogrski) ekipi in osvojili srebrno medaljo. Marsikdo se bo vprašal, kako je to mogoče, saj so prihajali iz iste države?! Toda, Avstro-Ogrska kot država na OI ni nastopila enotno, ker je šlo pravzaprav za konfederativno ureditev dveh držav, Avstrije in Ogrske. V posamični konkurenci Rudolf Cvetko ni nastopil, saj se je morala avstrijska ekipa vrniti domov pred začetkom posamičnih tekmovanj.
Zanimivost: Ob Cvetku najdemo v avstrijski sabljaški ekipi iz slovenskih krajev še Riharda Verderberja iz Kočevja. Verderber se je po koncu prve svetovne vojne naselil v Avstriji. Ponovno sta se srečala na OI v Berlinu (1936), ko je bil Cvetko vodja jugoslovanskih sabljačev, medtem ko je Verderber vodil avstrijske.
Septembra 1913 je Rudolf Cvetko zaradi poroke z učiteljico Marijo Frančiško Trošt izstopil iz avstro-ogrske vojske in se zaposlil kot učitelj telovadbe na prvi državni gimnaziji s slovenskim učnim jezikom v Gorici. Ja, prav ste prebrali, prva tovrstna državna gimnazija ni bila v Ljubljani ali kjerkoli drugje, ampak v Gorici, ustanovljena maja 1913.
Rudolf Cvetko je umrl 15. decembra 1977 v Ljubljani.

DELITE