Šest čevljev, 12 klobas, varnostna razdalja

 Šest čevljev, 12 klobas, varnostna razdalja

Slovenski rod

Odkar se je pojavila pandemija korona virusa, so vlade uvedle varnostno razdaljo med ljudmi. Varnostna razdalja v Sloveniji znaša poldrugi meter, v ZDA pa šest čevljev, kar je 183 centimetrov. V ameriškem Clevelandu, ki je imel več slovenskih prebivalcev kot Ljubljana, so v manjši trgovini s slovenskimi izdelki prišli do zanimive ideje.

Trgovina Raddel’s Sausage Shop prodaja tradicionalne slovenske izdelke kot so kranjska klobasa, potica, prekajene klobase… Naprodaj imajo tudi knjigo s 300 slovenskimi recepti. Potica je v Clevelandu zelo cenjena in jo v prosti prodaji ponujajo za kar 40 dolarjev. Kranjska klobasa je sicer onkraj luže posebno cenjena in je tudi pomemben slovenski izvozni produkt.

Ker so v trgovini nadaljevali delo kljub pandemiji, so morali uvesti določene ukrepe, med drugim tudi razdaljo šestih čevljev. Ker je kranjska klobasa dolga pol čevlja, so kupce obvestili, da morajo držati medsebojno razdaljo v dolžini dvanajstih kranjskih klobas. O tem so kupce obvestili tudi s fotografijami.

Raddel’s Sausage Shop je družinska trgovina, ki jo vodi že četrta generacija. Ob ustanovitvi pred stoletjem je v Clevelandu namreč živelo okoli 50.000 Slovencev, več kot v Ljubljani. S svojimi klobasami, narejenimi po starih slovenskih receptih, velikokrat pobirajo tudi nagrade na festivalih za najboljše klobase. Klobase sicer prodajajo tudi po internetu in jih pošiljajo v druge kraje Amerike. »Raddel’s Sausage Shop je vaša povezava do domovine,« piše na njihovih spletnih straneh.

Kranjska klobasa je v Evropski uniji zaščitena kot poseben mesni proizvod od leta 2015. Tej označbi so ugovarjale Avstrija, Hrvaška in Nemčija, saj po novem ne mroejo več prodajati svojih kranjskih klobas, ampak se te lahko izdelujejo samo v Sloveniji. Zaradi tega mnoge tuje mesnice izdelujejo približke kranjske klobase. Nekatere hrvaške mesnice pa imajo tudi certifikat za kranjsko klobaso, a je ta veljaven le do leta 2030.

DELITE