Slovenci v Milanu za poslovno in kulturno sodelovanje z matico

 Slovenci v Milanu za poslovno in kulturno sodelovanje z matico

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je obiskala slovensko skupnost v Milanu. Srečala se je s predstavniki Društva Slovenci v Milanu in člani Slovenskega poslovnega kluba, ki prav tako deluje v Milanu.

Ministrica Jaklitsch je ob srečanju s predstavniki Društva Slovenci v Milanu le-te spodbudila k vztrajanju pri njihovem delu. Oživitev dejavnosti društva zaradi epidemije je namreč velikega pomena za ohranitev medsebojnih stikov Slovencev, ki živijo v glavnem mestu Lombardije ter v bližnji in daljni okolici. Spodbudila jih je k nadaljevanju tečajev slovenskega jezika za odrasle in otroke, ki se je v preteklosti izkazal za dober način povezovanja in utrjevanja ter učenja slovenskega jezika. S člani se je pogovarjala tudi o načinih vključevanja mladih slovenskih rojakov, še posebej teh, ki prihajajo v zadnjih letih sem iz Slovenije, v društvo. Društvo Slovencev iz Milana je bilo ustanovljeno leta 2006 z namenom ohranjanja slovenskega jezika in identitete ter promocije slovenske kulture milanski javnosti. Milanski javnosti redno predstavljajo italijanske prevode slovenskih knjig, saj ji želijo tudi na ta način približati slovensko stvarnost. Zaradi epidemije so svoje dejavnosti v največji možni preselili na splet, vendar so člani zelo pogrešali osebni stik in pogovor v slovenskem jeziku, zato so veseli, da so se preventivni ukrepi začeli sproščati. Pri njihovem prizadevanju jih podpira tudi Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Zelo konstruktiven je bil tudi pogovor s člani slovenskega Poslovnega kluba, ki v Milanu deluje od konca leta 2018 in povezuje mlajše, podjetniško naravnane rojake s ciljem krepitve poslovnih povezav s slovenskimi podjetji ter tudi študenti, ki študirajo v Milanu, in »startupi«, ki si še utirajo pot v poslovni svet in iščejo priložnost prav v Milanu. Ministrici so predstavili delo v letu 2019, ko so uspešno izvedli poslovno konferenco in več drugih gospodarsko naravnanih aktivnosti, potem pa so v letu 2020 zaradi epidemije Covida-19 zastale tudi njihove dejavnosti. Opozorili so na zelo slabo prometno povezanost Milana in Slovenije in spodbudili k dialogu med Slovenijo in Italijo glede vzpostavitve železniškega potniškega prometa. Ministrica je izpostavila pomen gospodarskega povezovanja med obema državama in izrazila zadovoljstvo, da je bil Poslovni klub vzpostavljen ter jih spodbudila k okrepljenemu povezovanju z Generalnim konzulatom RS, ki je bil ustanovljen konec leta 2020. K temu sodelovanju jih je spodbudil tudi generalni konzul Zorko Pelikan, ki je spremljal ministrico.

Z ministrico se je ob tej priložnosti srečal tudi akademski slikar Miro Peršolja, ki v Milanu živi in dela že več desetletij in ima tu tudi lastno galerijo. Redno sodeluje s slovenskimi slikarji in jim omogoča, da pri njem razstavljajo svoja dela. Sam bo letos razstavljal v slovenskih mestih Gornji Radgoni, Celju in Ljubljani, kjer je nekdaj tudi živel.

Ministrica se je srečala tudi s predsednikom dežele Lombardija Attilijem Fontano. Ministrica se je predsedniku zahvalila za sprejem in njuno srečanje označila kot priložnost za nadaljevanje tesnejšega institucionalnega sodelovanja med Lombardijo in Slovenijo. Novoustanovljeni Generalni konzulat RS v Milanu lahko predstavlja pomembno vez, ob njem pa tudi slovenski. Predsednik Fontana je ministrici predstavil vrsto projektov, ki jih načrtujejo na ravni dežele, ter povabil, da se na javne razpise, ko bodo objavljeni, prijavijo tudi slovenska podjetja. Strinjala sta se, da je čas okrevanja po epidemiji Covida-19 lahko dobra priložnost za nov gospodarski zagon in razvoj. Pogovor sta zaključila z upanjem, da se bosta na prihodnjem obisku lahko srečala brez zaščitnih mask.

DELITE