Slovenska podjetnost kroži prek meja

 Slovenska podjetnost kroži prek meja

V Novem mestu je 6. in 7. oktobra 2021 potekala dvodnevna poslovna konferenca Slovenska podjetnost kroži prek meja Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva.

Dogodek organizirata Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Novo mesto, Zavodom Novo mesto in Razvojnim centrom Novo mesto. Gostitelj dogodka je Mestna občina Novo mesto.

Konferenca je namenjena izmenjavi dobrih praks in mreženju slovenskih podjetnikov iz Slovenije, zamejstva in sveta. Na posvetu tako sodelujejo podjetniki in predstavniki slovenskih gospodarskih ustanov iz Italije, Avstrije, Brazilije in drugih držav.

V uvodnem delu konference so zbrane v dvorani in na spletu pozdravili podžupan mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch (na naslovni fotografiji) ter predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca.

Govor predsednika DS RS Alojza Kovšce
Govor predsednika DS RS Alojza Kovšce

Osrednji del prvega dne konference je bil posvečen izmenjavi izkušenj, mnenj in dobrih praks. Na treh omizjih so se zvrstili sogovorniki z različnih področij dela in različnih držav, vsem pa je bilo skupno, da so pri svojem delu zelo uspešni in da so – Slovenci.

V okviru okrogle mize z naslovom Epidemija: breme ali priložnost, so sodelujoči predstavili izzive, s katerimi se soočajo v času epidemije, ter prednosti, ki jih je to sicer težko obdobje vendarle prineslo. Omizje je moderirala povezovalka dogodka Anja Ferjančič Hlača, sodelovali pa so Marko Gorjup, predsednik Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine in direktor TPV Group d.o.o., Mateja Perovšek Chiuchini, izvršna direktorica Slovenske poslovne globalne povezave, São Paolo, ki se je omizju priključila prek spleta, Andrej Šik, direktor Slovenskega deželnega gospodarskega združenja iz Trsta, in Andrej Hren predstavnik Slovenske gospodarske zveze iz Celovca.

1. omizje Novo mesto
Prvo omizje na konferenci

V okviru drugega omizja z naslovom Gostitelj se predstavi: Novo mesto priložnosti, ki ga je povezoval podžupan Mestne občine Novo mesto in podjetnik Boštjan Grobler, so sodelovali Aleš Bratož, direktor podjetja Bobič Yacht Interior d.o o., Andres Hočevar, programer v podjetu 3 TAV d.o.o., ki se je v Slovenijo preselil iz Venezuele v okviru projekta repatriacije, in Boštjan Gaberc, direktor podjetja Mikrografija d.o.o.

Zadnje omizje z naslovom Izkušnje iz tujine lahko bogatijo slovensko podjetniško okolje  je dalo priložnost uspešnim mladim, ki so predstavili svoj pogled na delo v Sloveniji po izkušnji v tujini. Omizje je povezovala Mojca Badovinac, na njem pa so sodelovali Janez Colnar ml., vinar vinske kleti Colnar, ki se je v domovino vrnil po izkušnji iz Luksemburga, Maja Kumelj, povratnica iz ZDA, ustanoviteljica podjetja Pie shop – Ameriške pite v Novem mestu, Luka Pitamic, vsestranski podjetnik, ki je deloval v različnih državah (high-tech, fin-tech), ter (prek spleta) Tanja Pirnat, podjetnica iz Španije in članica društva VTIS (Društvo v tujini izobraženih Slovencev).

Konferenca se bo nadaljevala v četrtek, z obiskom nekaterih uspešnih podjetji v regiji. Gostje iz tujine in Slovenije si bodo ogledali podjetji Bobič Yacht Interior d.o.o. in Roletarstvo Medle d.o.o. ter destilarno in čokoladnico Berryshka.

Vir: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

DELITE