V Sloveniji je približno 860.000 gospodinjstev. Tista, ki praznujejo veliko noč, v teh dneh verjetno že razmišljajo o pirhih, hrenu, šunki in potici. Letošnja pojedina bo nekoliko dražja, saj se je hrana v 2021 podražila za 4 %.

Pirhi

95-odstotna je bila v Sloveniji stopnja samooskrbe z jajci v 2020.

173 kokošjih jajc je prebivalec Slovenije porabil v 2020 (skupaj z izgubami in spremembami zalog na ravni trgovine na drobno in končnih uporabnikov).

2,02 EUR je bila povprečna cena 10 jajc v 2021 (12,2 % več kot leto prej).

1,3 milijona kokoši nesnic (konzumnih jajc) je bilo v 2020. V povprečju so vsak dan znesle 0,9 milijona jajc.

Hren

Hren za prodajo smo v Sloveniji leta 2019 pridelovali na 66,1 hektarja površin, kar je bilo štirikrat več kot leta 2000. Leta 2021 smo ga uvozili 4.274 kilogramov, izvozili pa štirikrat manj (984 kilogramov). Največ smo ga uvozili iz Avstrije (skoraj 70 %), izvozili pa na Hrvaško (96 %).

Šunka

84-odstotna je bila stopnja samooskrbe z mesom v 2020. Najnižja je bila v 2015 (74 %), najvišja pa v 2001 (100 %).

87,9 kg mesa je v povprečju porabil prebivalec Slovenije v 2020. Največ ga je zaužil v 2003 (99,2 kg), najmanj pa v 2013 (82,2 kg).

5,22 EUR je bila cena za kilogram svinjskega mesa s kostjo v 2021.

72 ton šunke smo v 2021 uvozili v Slovenijo, največ (70 %) iz Italije. Izvozili smo je 13 ton, največ (73 %) v Nemčijo.

Potica, SURS
Velikonočni zajtrk, priimki, SURS

Objava Velika noč 2022 je na voljo tudi v zapisu pdf.

Vir: SURS

DELITE